nedeľa 11. júna 2006

Pravá viera

Dnes som zašiel do kostola. Cítil som ten zvláštny pocit, ako už dávno nie - oslobodzujúci. Tešil som sa. Bolo to ako kedysi, keď som si ešte zvykol „zahulákať“ z chóru.

Zrazu prišla kázeň a ja som sa dozvedel, že musím ísť voliť, lebo inak sa môže stať to, čo sa stalo v Taliansku, keď bola malá účasť vo voľbách a vyhral Mussolini. WTF?

Bol som upozornený na to, že napríklad taká pani Černá o sebe vyhlasuje, že je veriaca, ale pritom propaguje homosexuálne zväzky, ktoré urážajú Boha. Vraj je trápne, keď sa robí veľa kriku v prípade, že z práce vyhodia homosexuála a nerobí sa krik, keď z práce vyhodia otca štyroch detí.

Farárko sa zjavne veľmi rád zaoberá následkom, ale príčinu neobjasnil. Nepovedal, že veľa kriku sa robí iba, keď homoša vyhodia práve preto, že je homoš. V každom prípade i tak sa nijaký podobný krik ku mne ešte nedoniesol.

Musím ísť voliť, lebo inak i tu (vraj podobne ako v Belgicku) môže byť jedného dňa podaný návrh zákona, ktorý odobruje „sexuálne tetle-mechtle dvanásťročných detí“.

Štvorkáči, ešte sa čudujete, prečo som bol nadšený z tej kázne, ktorú sme si u nás vtedy vypočuli spolu? Tu ho máš...

44 komentárov:

Pecosita povedal(a)...

a ha...uz hapem....a presne ako vravis: WTF?

Nick povedal(a)...

Uz chapem aj ja .. celkom smutne aby sa cirkev starala do politickeho zivota .. asi si fakt stale neuvedomuje, z akeho zdroja je financovana. Z dani nas vsetkych. Myslim ze odluka cirkvy od statu by mala byt znova velmi aktualnou. Ma to vytocilo ze az :)

Charlotte povedal(a)...

Tak to je vrchol, este ze som u nas premeskala kazne tohto typu. Uplne suhlasim s Nickom, treba to zacat riesit, lebo uz to nie je normalne. Ale som si vsimla, ze cim viac od BA na vychod, tak tym viac sa farari snazia nieco do ludi hustit, takto je to dobre, ale tamto urcite nie a ti ludia len sedia, nemaju ani paru a potom sa vlastne ani nie je co cudovat, ze urobia ako im v kostole povedia. Ved by to mala byt svata pravda. Oni sami nikde neboli, nic nevideli, tak nemozu ani posudit (cest vznimkam). Ale aj tak je to hrozne.
Ano, uz aj ja po tomto chapem, preco si s tou kaznou bol spokojny.

A 106 povedal(a)...

A to si vydrzal az do konca?

Vaso povedal(a)...

Bleeeeeee.... a to bolo tu, v Ba? Vlastne to je jedno.. hrávam v kostole pomerne často, aj na omšiach. Keby som to počul, asi by som odišiel, lebo by som musel začať pískať.. Shit! :((
/sorry, ale normálne mi to zdvihlo adrenalín/ :)

Reed povedal(a)...

bolo to v malej dedine na strednom slovensku... mame take na dennom poriadku. no, ja by som sa aj zdvihol, ale nechcel som tam nechat tatina samotneho sediet, urcite by sa od hanby prepadol a btw, to by boli reci zaseeeeee

Vaso povedal(a)...

jasné, tomu rozumiem...
kto neskanduje s nami, skanduje proti nám, aké ízy.
A to platí aj v meste. Nemám pocit, že tu si môžem pískať tak, ako sa mi chce tancovať.

ostrovanka povedal(a)...

neuveritelne... uz aby som nieco zase medializovala... :)))

Anonymný povedal(a)...

to bol nejaký "out" kňaz .. dnes by sa mali kritizovať pedofili v Holandsku

Jasper povedal(a)...

Akoby (Den)Da povedala: "No fasa."

hroch povedal(a)...

oh... my... god... este stale sa mi niekto cuduje, ze chcem tu cernu volit? jedno z tych ich hesiel je totiz aj ODLUKA CIRKVI OD STATU. fuuuha, normalne ma spravodlivy hnev chytil. reed, povedz meno dedinky, pojdem tam urobit skandal. grrh! @#*&#! juj...

Anonymný povedal(a)...

a ze preco som prestala do kostola chodit? Len neviem, či som niekedy aj začala :o)

Anonymný povedal(a)...

ja odjakživa hovorím, že fafárom lezú tie nevy... spermie na mozog... samozrejme, že nemám na mysli tých, čo im miništranti pomôžu...
fuj ale som hnusná - a no a čo!

Pecosita povedal(a)...

armin: tam som bola :)

A 106 povedal(a)...

Uz chapem, preco si to vydrzal.
Po dnesnom intermezze u Bianky budem aj ja asi bolit ANO.

Nick povedal(a)...

a106, fakt ze hrozne ked som si to precital :))

Anonymný povedal(a)...

Pecosita: Ale prd? Vazne? :))

Pecosita povedal(a)...

naozaj, mam odtial aj nejake fotos...:) v papierovej podobe...viva espana :) es un pais muy bonito :) y Murcia tiene muchas lugares interesantes. estas de acuerdo?

Mato povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
Mato povedal(a)...

V sobotu som bol blahoželať kamarátovi a jeho nastávajúcej k sobášu. Svadobný obrad mali v kostole, a na laviciach sa kde-tu povaľovali nakopírované papieriky, na ktorých bol text s názvom "Modlitba pred voľbami." Vyzeralo to ako akýsi zľahčený extrakt z onoho Pastierskeho listu. Osobne by sa mi dosť nepáčilo, keby bola moja svadba použitá ako priestor pre nejakú agitku, ale verím tomu, že kamoš s babulou asi riešili dosť iných vecí ako rozhádzané papieriky. Skôr je na zamyslenie, či veriaci naozaj potrebujú, aby im niekto ešte aj ich vlastné želania a modlitby nalieval do hlavy.

hroch povedal(a)...

mato, ked sa cirkev hra na "pastierske listy" a ludia su vlastne "oveckami"... tak asi ano. silno sa mi tu natlaca paralela so stadom.

Silviah povedal(a)...

Ach, ach! Od extrému do extrému.
Pastierske listy a veci podobné sa čítajú pred voľbami atď. bežne. Cirkev ako taká je inštitúcia ako každá iná - t.j. tvoria ju len ľudia. A tí sa "predvádzajú" každý podľa svojho zaradenia. Kňazi sú "služobníci". Niektorí čítajú také listy so zanietením (dokonca ich aj s pridanou hodnotou komentujú), iní ich prečítajú a myslia si svoje (čo sa dá robiť, keď slúžia Bohu v organizácii, ktorá zísakala opäť pocit, že je najdokonalejšia)? No a tí najodvážnejší sú označovaní za buričov a rebelov a dopracujú sa k odobratiu súhlasu "slúžiť". Tak to medzi ľuďmi chodí. Nie je to o viere, o Bohu, ale o ľuďoch.
Mrzia ma všetky mantinelové prejavy. Aj to, keď raz označíme niekoho za vynikajúceho a druhý raz za jednoduchého. Nuž čo, je to ľudské. Tak ako tie "kázne" v kostoloch.

holotrt povedal(a)...

a nas pan fararko sa na to vyprdli... ;o) teda aspoň som počul... radšej som do kostola nešiel, veď čo keby náhodou.. ja bez podobných ***** mám vysoký tlak

holotrt povedal(a)...

ehmm.... aj bez podobných *****

Pecosita povedal(a)...

silviah, neviem, ci som spravne pochopila, ze na konci pises o tom, ze reed oznacil jedu kazen za vynikajucu a druhu za hroznu...
ak ano, tak mi dovol uviest to na pravu mieru. kazen, na ktorej sme boli vsetci spolu bola podla mojho nazoru HROZNA, HOROROVA, NATLAKOVA a mala som z nej dost neprijemny pocit. lenze reed nas presviedcal, ze na to, ake byvaju kazne bezne, to bol extra vykon...nie, ze bola vynikajuca.
myslim,ze cirkev je jedna velka masineria na ovladanie ludi, a s pravou vierou ma len pramalo docinenia. to je moj nazor.
a necuduj sa, prosim, chalanom, ze su pobureni, keby si bola ty gay, mozno by si bola este viac.

Reed povedal(a)...

silviah: pri kazni, ktora sa mi pacila. som sa zaoberal len kaznou samotnou. netvrdil som, ze farar je skvely. poznam ho...

Silviah povedal(a)...

pescosi, reed, vôbec nešlo o kázeň a nebola to narážka ani na jedného z vás. Ten záver patril niekomu úplne inému (predpokladám, že sa tam nájde). Bola to reakcia na jednu z replík v tejto diskusii (priznám sa, zaskočila ma). Prečítajte si diskusné príspevky, a možno to objavíte aj vy. Ale o to nejde.
Pokiaľ ide o sexuálnu orientáciu, každý sme sa nejaký narodili a navzájom sme povinní sa rešpektovať. Nikto si nemôže vyhradzovať právo na to, že práve on je ten naj. Všetci sme ľudia a tým to konči aj začína.
Vaša "štvorka" pôsobí na mňa zvláštne zaujímavo a sympaticky a bolo by super s vami komunikovať viac. Len je tu málo priestoru.

A 106 povedal(a)...

no comment.

Pecosita povedal(a)...

silviah: mame tu uvedeny kontakt :)

3/4 povedal(a)...

Privazne debaty. Ved cirkev sa vzdy miesala do politiky. Je to vidiet aj z historie aj zo sucasnosti z celeho sveta.
Tak co nejdete radsej na drink?

Pecosita povedal(a)...

mily 3/4, mozno mas pocit, ze sme len banda zabavnych trochu zvlastnych ludkov, kori sa nezaujimaju o nic ine ako o drinky, zabavu a sex...
ale nie je tomu tak. niekedy sa NAOZAJ bavime aj vazne. ;)

3/4 povedal(a)...

Zly den Pecosita?

Pecosita povedal(a)...

nie, preco?
len si myslim, ze sa treba bavit aj o vaznych veciach.

Reed povedal(a)...

dobre, bavme sa o vaznych veciach... dnes vazim 73,5 kg :)))

Pecosita povedal(a)...

drahy puclik,
si chudy ako kostra...uz ta nechcem ;)

3/4 povedal(a)...

Nepisem o 4F a ani o tom, za akych "ludkov" vas povazujem.
Ten drink si vymen za kino, kniznicu, turistiku, divadlo, rybacku... alebo jachtu v karibiku.

Pecosita povedal(a)...

ta jachta sa mi pozdava ;)

3/4 povedal(a)...

...Keby si nejake prihral sem, tak by som ti mohol robit slabsiu konkurenciu.

3/4 povedal(a)...

filmy. kila si zozeniem aj sam...

3/4 povedal(a)...

Si v polovici pozerania... To je tak... 3-4 filmy. Zacni doporucovat;)

Nick povedal(a)...

Tak ja mam len 72kg .. sakra :)) co som vyhral? :)

3/4 povedal(a)...

Budes rozpletat lana na jachte.;)

Anonymný povedal(a)...

WTF? Preco by sa cirkev nemala vyjadrovat? Tiez som za odluku od statu, ale vas postoj mi pride dost obmedzeny. Preco by sa cirkev nemohla vyjadrovat. Vyjadruje sa aj Slota, a aj jeho strana ma peniaze z nasich dani, aj ked s nou nesuhlasim. Kazdy ma pravo na vyslovenie svojho nazoru.
A v tom pastierskom liste (nepocul som nazivo, nechodim do kostola) nebolo napisane, koho volit a koho nie. Boli tam vseobecne veci, s ktorymi sa predpokladam kazdy slusny clovek moze stotoznit

Reed povedal(a)...

aif: neviem ako pastersky list, nepocul som, necital, a tak o tom tento clanok nebol.
co sa tyka cirkevnej organizacie, k tej som sa tiez nevyjadroval, je mi ukradnuta. oddelujem vieru a nejaku ludsku hierarchiu.
pisal som o tom, co hovoril ten konkretny knaz. kritizoval som jeho styl, jeho trapne prirovnavania. ano, slota tliacha tiez. ale o tom sa mi nechce pisat...
a kedze kazdy ma pravo vyslovit svoj nazor, mam ho i ja. a tak som ho vyslovil. a preto som obmedzeny? LOL