nedeľa 10. septembra 2006

Tlamine lastúrniky

Kedysi dávno, pradávno v krajine, kde sa piesok preosievať nemusel, lebo bol ako hladká múka 00 extra špeciál, a voda klasifikovala ako pitná, keďže podiel aktívneho chlóru zodpovedal STN 75 7111, žila Tlama.

Tlama pochádzala z rodiny miestneho podnikateľa, ktorý sa zaoberal produkciou, odchovom, chovom, sádkovaním, zberom a dovozom živých lastúrnikov. Tlamina mama vlastnila reštauráciu „LastÚRNIK“, ktorá bola v celej krajine vychýrená svojimi kulinárskymi špecialitami pripravovanými z Pošvovky (Ensis directus), Vŕtačky lodnej (Teredo navalis), Rozďavy obrovskej (Tridacna gigas), sestier jedlých – Ustrice a Slávky, a iných lastúrnikov.

Tlamin otecko bol veľmi zaneprázdnený muž. Okrem toho, že v celej krajine prevádzkoval jediné zariadenie, kde sa lastúrniky vhodné na konzumáciu prijímali a finalizovali – odstraňoval sa z nich kal, nečistoty, blato a sliz, musel v zmysle nariadenia vlády č. 318/2003 Z.z., ktorým sa ustanovujú minimálne opatrenia na tlmenie určitých chorôb lastúrnikov, uchovávať záznamy o živých lastúrnikoch a pozorovanej abnormálnej mortalite.

Bolo na dennom poriadku, že Tlamin tatko odišiel i na niekoľko dní do zahraničia, či už do Stredomoria, Indie, Dánska alebo napríklad do Maroka, kde na príslušnom úrade Direction de l´élevage (Riaditeľstvo pre chov zvierat) vybavoval overenia a potvrdenia, že živé lastúrniky spĺňajú požiadavky smernice 91/492/EHS. Odchádzajúc, vzal do náručia svoju jedinú Tlamu, vtlačil jej pusu na pusu a podal ju svojej manželke so slovami: „Drž Tlamu.“ A ona držala.

Tlama rástla s lastúrnikmi a na lastúrnikoch. Kým jej spolužiaci čítali v „Prírodovede pre 3. ročník ZŠ, diel 1., ISBN 80-7158-286-7“ o párnokopytníkoch, Tlama už dávno vedela, že lastúrniky sú pôvodne gonochoristy, no vyskytujú sa aj hermafrodity.... že párové gonády v primitívnejších prípadoch ústia do metanefrídií, u fylogeneticky vyšších majú vlastné vývody... že gonády nemajú žiadne akcesorické zariadenia ani kopulačný orgán a k oplodneniu dochádza vo vode a... že vývin je nepriamy cez larvu typu veliger a u Unionoidea cez glochídium. Tlama mala Filipa a povolanie vopred isté.

A tak sa Tlama celý svoj život venovala otcovým lastúrnikom. A možno sa im venuje až doteraz, ak medzitým nepomreli – či už lastúrniky alebo Tlama.

31 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

podla clanku 13 zakona 165/2006 Zb. spada tento clanok pod ucinnost normy NF-F-116-101 o lasturnikoch, makkysoch a primerane strelenych bloggeroch :)

Pecosita povedal(a)...

astro, ty nie si pravnik, ze? ;)) nevadiiii

Anonymný povedal(a)...

zlato, to bolo akoze co? normalne mam otvorenu tlamu :)

Stephen Woolf povedal(a)...

práve si do tlamy pchám čokoládu a rozmýšľam, že sa hodím do svojej ochlórovanej vody

Anonymný povedal(a)...

totojedobrakokotina

hroch povedal(a)...

reed, toto je ta uplne najbrutalnejsia rozpravka na dobru noc, aku som kedy cital. budem ju citat sestrinym detom, ak raz nejake budu. podla mna sa pocikaju od smiechu a potom zaspia od smiechoveho vycerpania :)

inac, prezradis, co bolo inspiraciou pre tento pribeh postaveny na realnom pribehu?

Anonymný povedal(a)...

Som si schvalne pozrela, ci ten menovany zakon o lasturnikoch existuje a on fakt existuje. Takze vsetkemu tuto napisanemu absolutne a bezvyhradne verim. ;-)

3/4 povedal(a)...

The last_kURNIK at the End of Universe.

Reed povedal(a)...

decka, verte tomu. vsetky spominane normy skutocne existuju :) mozte si overit i tu ucebnicu :))
hroch, inspirovalo ma to, na co clovek vsetko pri svojej praci natrafi ;)

holotrt povedal(a)...

no ja mam dosť :o) muheheee, to vážne existuje ´Vŕtačka lodná´? :o)))

Reed povedal(a)...

holotrt, jasné, že existuje. svojimi ostrými okrajmi sa zavrtáva do lodí a drevených stavieb na pobreží. Iné druhy vŕtajú do vápencových skál - produkujú kyslý sekrét, ktorý naleptáva a rozpúšťa vápenec.

Anonymný povedal(a)...

vážna haluz :o))))

...to už v 3. ročníku berú párnokopytníky preboha? mno - musím pozrieť panghartčaťu knižky..

Pecosita povedal(a)...

dobry den, volam sa Encyklopedia, ale pokojne ma volajte aj Reed.

Pecosita povedal(a)...

hnusobka... dali sme naraz koment! no nee :)

Reed povedal(a)...

hnusoba: neviem, ci beru parnokopytniky. zial, nedostal som sa k tej publikacii :) dostal som len k jej nazvu :D

Nick povedal(a)...

Reed, ja len dufam, ze je to len kratkodobeho charakteru :)

Anonymný povedal(a)...

cau sita - no neeee!! ;)
reed - vidis - tretiacka ucebnica - jedina vec ktora ma na clanku nalakala - setko ostatne je košer :D

Ranya Dilah povedal(a)...

no ako pardón, ale toto? :) veď sa to ani čítať nedalo....

Anonymný povedal(a)...

ja naopak dúfam, že podobných haluzí sa dočkáme aj v budúcnosti :)

Pecosita povedal(a)...

vurdo je fajnsmeker ;)

merien povedal(a)...

fuuuha, tak Reedko sa nam blisol, normalne mam z tvojho clanku podrazdene gonady... a pozeram, ze ty pomaly ale isto prechadzas do fylogeneticky vyssieh radu blogerov...

Reed povedal(a)...

merien: podrazdil som ti pohlavne zlazy? :)) nuz, som zvedavy na dalsie na základe dedukcie vyvodené vývojové línie skupiny blogerov ;)

vurdo: som vedel, ze si u teba splhnem :P

ranya: mi hovor, to iste plati o pisani :D

hnusoba: hlavne, ze nalakalo...

nick: ta, to še mi na tebe lubí, chruňo, že TY si uprímny.

Nick povedal(a)...

Ta povim čo ši myslim...

Anonymný povedal(a)...

Cool! :-)

Pecosita povedal(a)...

jej jirka nas dosiel kuknut :)

Anonymný povedal(a)...

nevznika nahodou zo starej posvovky - rozdavka obrovska?

Pecosita povedal(a)...

biolog?

Anonymný povedal(a)...

sklamany gynekolog :)

Pecosita povedal(a)...

vidno, ze sklamany ;)))

Anonymný povedal(a)...

tak k tomuto uz fakt neviem, co dodat. To som si myslela, ze ked som sa ja sprtala na maturitu z biologie, stavy, ktore som mala boli to najhorsie, co sa z prebytku informacii da dosiahnut. Ale vidim, ze Reed to povysil na vyssiu uroven- umelecku:D.

Anonymný povedal(a)...

Reed, som si teda ridla a snad len, ze toto bolo ukazkove citanie hodne zapisania do guinessa (knihy, nie piva)...posielam ti virtualne HaK
LoL