štvrtok 8. februára 2007

Raňajky. 20 rokov. Mizivý úspech. Šuch!

Slovné hračky hýbu svetom. Nerozumiem.

- Prechod alebo priechod?
- Podľa toho koho a kam.
- Čo tak mňa a teba? Odtiaľ sem...

Dáme si fruštuk. Jedával som ho už ako decko. Starkin fruštuk chutil lepšie ako raňajky. Po nočnom čakaní na ježka pijúceho pravé mlieko (to je také, ktoré starká vždy doniesla v sklenenej fľaši so širokým hrdlom) z plytkej misky na podstienke bol fruštuk niečo, čo „made my day“ – i keď vtedy som hovoril, že „je to jednoducho špica“. It made my day. Bolo to špica.

Vyberám si špicu!

20 rokov neskôr pátrame po tom, čo je rýchlo. Obi sa vydala po ročnej známosti. Rýchlo? Tea porodila ako 20-ročná. Rýchlo? ORP rozmýšľajú po pár mesiacoch o spoločnom bývaní. Rýchlo? (ORP?) Tempo je vec subjektívna. Niekto to rád horúce a niekto zase... a tak.

Aká je šanca na úspech? Vnímame úspech každý inak? Úspech je ako bod na dlhej úsečke (nie priamke, lebo tá nemá konce alebo začiatky, či aspoň z každého po jednom). Dôležité je štádium nasledujúce po bode úspechu než úspech samotný. Jasné, že bez úspechu niet štádia, bez bodu niet obdobia, ale... ale úspech je mizivý, post-úspešné štádium trvalé (alebo minimálne prechodné – po ďalší bod na úsečke, nech už je akýkoľvek). Šanca na úspech je priamoúmerná miere snaženia a šťastia. „Jeho život striedal úspech za úspechom.“ Úsečka plná bodov, ktorým predchádzala veľká miera snaženia, kopec vydanej energie? Úspech je mizivý, prenesie sa do post-úspešného obdobia. Úspech je okay, ak je cieľom štádium, ktoré príde po ňom. Úspech pre úspech vyčerpáva.

Osobne dávam za pravdu tým, ktorí tvrdia, že je lepšie, kúpiť si dobrý foťák miesto super-bomba-špica-mastného aparátu, ak nie som expert fotograf tak isto, ako mi netreba miliónové auto, ak ním jazdím do práce, k rodinke na víkend a občas na služobku – uspokojiť sa s tým, čo je dobré pre mňa, nie s tým, čo je dobré pre iných (a v mojich očiach príliš, až moc, too much).

Vo vzťahoch to neplatí! Či?

Pri veciach inklinujeme k orientácii podľa cudzích hodnôt, podľa cudzej „hitparády dobrosti“. Vo vzťahoch hľadáme vždy to, čo sadne najlepšie nám. Vo vzťahoch sa vždy riadime len tým, čo je dobré pre nás. Uspokojiť sa s „menej“ by znamenalo týrať sa, a „viac“ vlastne nejestvuje, lebo všetci chceme to najlepšie, keď sa na vzťažníka pozrieme z nášho uhla pohľadu.
Úprimne, koľkí sme si už povedali, že ten či tá je pre nás pridobrý alebo pridobrá? Ko-ko-ti-na! V skutočnosti sme našli nejakú závadu, a keďže je absolútne neodstrániteľná, vraciame tovar a... a po určitom čase sa s malou dušičkou opäť vyberieme na nákupy dúfajúc, že možno bude výpredaj alebo nám aspoň padne do oka niečo, za čo sme ochotní zaplatiť ho-ci-čo! A keď sa nám tovar zapáči, boduje v našej hitparáde a priečky iných máme v paži.

„Prioritäten setzen,“ sagt man.
1) ľudia, na ktorých mi záleží a im tiež, a človek, ktorého milujem a je to obojstranné
2) práca, ktorá baví a vypláca sa, ale na druhej strane neukráti na voľnom čase
3) strecha nad hlavou za výsostne individuálnych podmienok

Evaluation folgt.
Ad 1) CHECK
Ad 2) CHECK
Ad 3) IN PROGRESS (more or less CHECK)

Gimme five! Gimme šuch!

Dnes v noci sa vrátim domov. Šuch. Už budeš spať. Šuch. V našej izbe. Šuch. V našej posteli. Šuch. Takto sa k tebe šuchnem. ŠUCH!

29 komentárov:

dievčatko s dáždnikom povedal(a)...

reed:o) tak si mi chýbal :o)
teda nickovi určite viac...
užil si si to??? hááá???

germa povedal(a)...

juuuuuuuuuuuj, reed is back:)
najprv ťuk, potom šuch, ale žiadne decko pred svadbou, oki?

Stephen Woolf povedal(a)...

aj ja chcem, aby niekto prišiel ku mne, šuchol sa pod perinku, objal ma a dal pusu na goodnite

Anonymný povedal(a)...

Holt, dozrievaš. :-)

Jasper povedal(a)...

Kde bol tento Reed tak dlho?
.
Úprimnosť a masky sú dve rozdielne veci.
.
Článok, ktorý ma tu po dlhej dobe príjemne prekvapil.

Pecosita povedal(a)...

jasper: dovolim si ta varovat, ze som momentalne mimoriadne vztahovacna. a kedze sa ti neda dovolat a ani nevolas napsat, alebo si zmenil cislo bez toho, aby si tento fakt oznamil.... takze dufam,ze ta pijemne prekvapil len fakt, ze reed nieco stvoril a nie, ze tu predtym nebolo nic, co by ta mohlo prijemne prekvapit.je tak? ;)

Anonymný povedal(a)...

za-u-jí-ma-vé! veľmi! normálne som sa zamyslela - filozoficky... no nič... idem si dať kafe le kafe - asi na mňa niečo lezie

lizardik povedal(a)...

dobrý článok, vynikajúce priority, drž sa ich :-), šuch :-D

hroch povedal(a)...

tak idem skusit.

...EVALUATION IN PROGRESS...

1) CHECK
2) FAILED
3) IN PROGRESS

len sa teraz neviem rozhodnut, ci som na tom dobre alebo mam len ine priority. check.

Nick povedal(a)...

A naozaj sa suchol! :)

Ranya Dilah povedal(a)...

samá šúchanica...to je ten článok písaný na letisku? Na mňa dnes ráno dosť hustý. Akurát som si kvapla kvapky do očí, tak si mi rozmazaný a čítam Ťa asi z desiatich centimetrov.

A to s tým výpredajom a podobne - nie je to vždy tak. Radšej si častokrát prešiješ starý kabát, pretože máš k nemu úžasný vzťah, ako keby si si mal kúpiť niečo nové neosobné. Ten starý nehryzie a keď hryzie, tak vieš, kde sa máš poškriabať.

Life is beautiful.

Reed povedal(a)...

gwu: faaakt? uzil, aj ked asi inak, nez si myslis :)

germa: a nielen to nebude pred svadbou. ale ked svadba nikdy nebude, tak potom nebude nikdy nic. a do plutvy! (vcerajsie sos konecne bolo vtipne :D)

hyena: znamena to, ze treba zacat oberat, aby som nebodaj neprezrel? :P

jasper: ked ma clovek konecne cas pisat o tom, nad cim rozmyslal, ked nemal cas na nic, tak to takto dopadne (aaa, to si posral teraz u peco :))))

karaska: helena vždy vravela "niečo na mňa lezie a muži to nebudú" :P

liz: ty sa mi tu nešúchaj, v našej posteli je plac len pre dvoch :D

hroch: kym 1) sedi, ostatne sa vzdy podari, lebo je s kym na tom spolupracovat, vzajomne sa podporovat, usw.

ranya: ano, to je ten z letiska. btw, to ze ideme na vypredaj alebo na novy nakup as such sa vztahuje len na situaciu, ze povodny tovar je nedostranitelne vadny, t.j., ze ho nechceme. dobry stary kabat je vzdy lepsi ako akýkolvek novy, i ked ma par dier - platam rad, platanie je zo vsetkeho najkrajsie, platas tiez (ved to poznas :D) a spievame vsetci! PLATANIE...

Pecosita povedal(a)...

such je inak skvele citoslovce... a reed je tu taky, akeho si ho pamatam, teda na blogu, zoci voci som ho este nevidela, odkedy doletel z teplych krajin, snad dnes ;)

Reed povedal(a)...

pec: a to dockaj, ked ma uvidis po vikende. sobotu idem konecne strihat vlasy! uz ich nebudem vyhadzovat von oknom ako zlatovlaska, aby ste sa po nich splhali do mojej komorky :))))

hroch povedal(a)...

reed, kto je akoze vadny? ale ranya aj ty aj vsetci mate pravdu. otazka potom je, kde je hranica platania.

germa povedal(a)...

lizardik, never reedovi, že pľac pre doch v posteli. Oni sú takí vyziabnutí, že sa tam vprace ešte celá rota :)

Reed povedal(a)...

hroch: to je cisto hypoteticke! :) a hranica platanie a neodstranitelnej vadnosti je vysostne subjektivna... niekto este plata a iny uz sa luci nadobro...

Pecosita povedal(a)...

aj ja idem strihat cez vikendos....budeme krasky...ehm, teda ja kraska, ty krasavec :D ty komorka ;)

Pecosita povedal(a)...

hm a teraz moja evaluation:
1) half checked
2) failed
3) not even in progress

mam si to hodit? ;)

April povedal(a)...

Pecka ty si len nic nehadz. Jedinu vec, ktoru ti povolujem hadzat su poldecaky a iba so mnou! No dobre, aj nejake vynimky ti povolim...
;)

lizardik povedal(a)...

vidím, že došlo k nedorozumeniu, nikde sa ja šuchať nechcem, teda aspoň nie k tým dvom holubičkám :-D, jedine, že by to bola hromadná akcia a všetci by sme sa šli šuchnuť k reedovi a nickovi do pelechu :-D xixxi

Ranya Dilah povedal(a)...

teeeda, to je ale...do komôrky..ešteže nie do štrbinky. :) vy ste ale..hranica plátania..... tak teda spievajme: plááááátanie, mám zo všetkého najradšej, pláááááááááááááátanie, to je nám potom hej....a všetci!!!!!! :)

Anonymný povedal(a)...

clanok podla mojho gusta, nalady...do dazda, pred spanim, s usmevom pri snivani...o tych prioritach (kde su teple krajiny? nie su pre vas/teba nahodou vsade?;o)

dievčatko s dáždnikom povedal(a)...

reed: fááákt! :o)

a keďže si mal nicka doma, tak moje "užil si si to?", bolo celkom nevinné užil si si to? :o)

Anonymný povedal(a)...

Reed: Dozrievanie je veeelmi dlhy proces, takze este par rokov mozes ostat na strome. Potom prezries, spadnes a nasleduje rozklad. ;-)

lussul povedal(a)...

šuch :)

illusion povedal(a)...

cool, vazne, mas u mna male bezvyzname plus...

co sa tyka tej usecky atd, ja som zasTANCA teorie, ze dolezity nie je ciel, ale cesta veduca k nemu, takze mozno by stalo za to pouvazovat od pre-uspesnom obdobi, teda aspon to je moj motor do zivota

a co sa tyka vztahov, kazdy je len egoista a kona z egoistickych pohnutok.

FanaticGay povedal(a)...

toto bolo SUPER. Fakt super. Mozem sa pochvalt? Sa chvalim rad ked prave nie som nastvany
1 chek chek chek
2 in progress - i hope
3 chek - konecne
such

Reed povedal(a)...

fg: :)