sobota 24. marca 2007

Nechápačka

Prečo ľudia robia niečo, na čo zjavne nemajú bunky, ani náladu, ani chuť? Hlavne im nerozumiem vtedy, keď pri tej znechutenosti prichádzajú do styku so zákazníkmi. A nechápem ani zamestnávateľov, ktorí ich nechajú kaziť meno firmy aj náladu zákazníkom. Môžete namietať, že nejako si zarábať na živobytie musia, ale tu by som argumentovala tým, že Bratislava nie je hladová dolina a vždy sa dá nájsť job, pri ktorom je kontakt s ľuďmi viac menej minimálny.
Príklad: po dvoch mesiacoch som sa vybrala do školy. Potrebovala som jeden kus podpisu od niekoho ehm ehm kompetentného a jeden kus pečiatky. Na počudovanie som toto všetko zohnala v rekordnom čase (asi niekto tam hore chce, aby som na moji alma mater spomínala s láskou) a tak som bola veľmi spokojná. Nuž, ale nič nie je ideálne. Dotyčný podpísaný a opečiatkovaný dokument totiž potrebujem naskenovať a vo formáte JPEG uploadnuť a odoslať (to je jedno kam). A tu sa objavil problém. Spolu s mojou úžasnou kamarátkou B. sme sa teda vybrali do kvetinkového copy shopu (či ako to nazvať), ktorý sa nachádza priamo v budove školy. Tam sa nás so znechuteným výrazom ujala teta predavačka (či ako ju nazvať) a že teda ona nám s tým pomôže, keď sme ju tam už prišli otravovať. Ja sa síce necítim ako technické drevo, ale predsa len, čo skener, to iný systém, a čo počítač, to iné finty. Tak to teta teda začala skenovať. Celé skenovanie trvalo dosť dlho. Myslím, že tak 15 minút. Potom si odo mňa otrávene vypýtala médium, na ktoré to teda chcem akože uložiť. Do dierky som strčila USB kľúčik mysliac si, že po pár nevyhnutných klikoch bude po procedúre. Ale kdeže! Teta mi to síce uložila, ale potom sa vzdialila do opačného rohu miestnosti, kde musela smskovať (tak ako to robí vždy, keď tam prídem a má plný obchod ľudí). Tak som si povedala, že ešte skontrolujem, či sa mi uložilo všetko ako má. Vtedy som prišla na to, že mi to tetuška uložila vo formáte TIF (či ako sa to oné). Tak sme teda začali s B. maturovať nad tým, ako to zmeniť.


Dotyčný počítač bol celý akýsi spomalený a odmietal spolupracovať, tak asertívna B. schmatla prvého sympaťáka a požiadala ho o pomoc. Ten nám ochotne vysvetlil postup a ešte sa aj usmieval a pekne voňal (darmo, jar na mňa fakt pôsobí). Tak sme teda urobili všetko ako bolo treba a čakali sme, kým dotyčný lenivý počítač urobí, čo má, keď v tom bzz bzz, seklo. No tak sme skúsili znova. Fešák mal zjavne dosť času, pretože sa môjmu dokumentu venoval ako keby bol jeho vlastný. B. musela odbehnúť, tak ma tam s ním nechala samotnú.


Chalan bol skutočne očarujúci a trpezlivý, keď sme tam s tým šachovali už dobrú pol hodinku, tak tetuša doesemeskovala a dovalila sa k nám so slovami: „Čo to tu vymýšľate? Ako ste si to uložili?“ Tak som jej odpovedala, že som to chcela v JPEG ale sa mi nedarí a ona ma s otráveným úškrnom dorazila: „No, ale to vám tu nepôjde. Na to nemáme blablalba(nepamätám, čo konkrétne na to nemajú).“ Tak som jej pekne poďakovala. Zaplatila som (aj keď neviem za čo) a odišla s tým, že si to skúsim prerobiť v práci. V práci som strčila kľúčik do správnej dierky a potom som už len ďakovala adminovi, že máme fungujúci a aktualizovaný antivirák. Toľko vírusov, koľko som mala na kľúčiku by som nenazbierala ani na prechádzke po nemocnici počas chrípkovej epidémie. Tak som sa na to vybodla a obrátila sa na spoľahlivých kamarátov Loleka a Boleka.


Nabudúce sa na kamarátov asi obrátim rovno, pretože u nás to je ešte stále tak, že za služby síce platím, ale niekedy tie služby jednoducho nedostanem. A ak áno, tak k nim dostanem aj nejakú malú „pozornosť“ napríklad v podobe zásoby vírusov.


Nabudúce o tom, ako som bola s Upííírkou pizzerii v Avione (alebo o tom, že drzosť a nekvalitné služby môžu dosiahnuť skutočne nevídaných rozmerov).

23 komentárov:

-- kamikatze -- povedal(a)...

v tom kvtetinkovom onom som som kedysi robila :)) za to ako to tam vyzera zodoveda pan Branko N., prednasajuci marketing kdesi v starej budove.
ked niekto nema na to aby prevadzkoval sluzby, nemal by to robit, resp. za to co tam ta slecna zarobi by som ani ja nebola moc ochotna.
neviem, moj nazor je ze by som sa tomu kvetinkovemu vyhybala ako sa len dalo... preve pre to co si spominala...

Pecosita povedal(a)...

vyhybam, neptorebujem si zavirit vsetko a skazit naladu vzdy, ked potrebujem nieco prefotit ;)
ja to chapem,ze asi nezarobi vela, ale to este neznamena, ze mi to ma davat pocitit. ja myslim,ze som tam za tych pat rokov nechala dost prachov. myslim, ze BA je jedno z mala miest, kde clovek moze povedat: tak toto za take prachy robit nebudem. ved sa moze ist zamestnat do nejakeho buticku, tam sice moze byt oduta, ale aspon nebude mat tolko roboty ako v kvetine ;)

Anonymný povedal(a)...

chuda teta.. podla mna, vo vseobecnosti, problem zakaznikov je, ze ta vkuse opruzuju behom tvojej pracovnej doby... strasny zlozvyk :)

FanaticGay povedal(a)...

Fakt otrasne ked chces pokojne pracovat a furt niekto chodi a nieco chce. No chapes. Otrasne. Manzel mava dobre napady.
- Slecna ked doesemeskujete budem od vas nieco potrebovat.
.
- Kludne dotelefonujte ja pockam.
- Ale mozete si pytat mne to nevadi.
- Ale mne to vadi.
.
- Ma te za sebou tazky den? Alebo sa takto tvarite bezne?
.
Na druhej strane on je spravodlivy a dokaze struhat aj skvele komplimenty. Ako v sobotu.
- Dakujem Vam. Priemne sa u vas nakupovalo. Strasne rad sa pozeram na ludi co ich bavi to co robia. Dovidenia.
No nieje skvely?

Pecosita povedal(a)...

fangay: je! uzasny...ja tiez chvalim, najma v podnikoch, ked som s obsluhoou spokojna...chvalim, ale vacsinou sa nestazujem, to sa este musim naucit. a to ma niektori obvinuju, ze som prilis asertivna, neviem, odkial to maju ;)

dusko: no, ja som ale drza!! ;)

dievčatko s dáždnikom povedal(a)...

ja nemám rada, keď sa mi ako zákazníkovi nevenujú a ešte viac nemám rada, keď nedostanem v danom "obchode" to, čo by som tam dostať mala!!!


vŕŕŕŕ

Pecosita povedal(a)...

ale ja som dostala navyse aj kurz sebaovladania a este aj virusiky :) no nepotes sa ;))

revo povedal(a)...

mne sa taketo tety stavaju vzdy na studijnom... a tiff je kvalitnejsi ako jpeg.. mozno ti teta chcela dobre :)

Pecosita povedal(a)...

revo: kvalitnejsi ano, ale ti, co odo mna chceli to lajstro ho chceli v jpeg, nemozem za to ;))) u nas na studijnom je teraz taky mily ujo, co mi stale hovori: ja si vas pamatam, vy ste piatacka, pamatam si vas od zapisu...a ja mu prikyvujem... btw. na zapise som nebola ;)

S. povedal(a)...

myslis, ze ten incident v pizerii stoji za post? :)
...aj ked za dobre myslene varovanie mozno ano

Pecosita povedal(a)...

ha...dobre myslene varovanie to urcite bude, aj ked neviem neviem, ved aj tie zienky co cakali na nas stol sme varovali a predsa tam zostali ;)

S. povedal(a)...

ale tie "zienky" boli blond a mozu si za to same. boli informovane a este aj videli ako to tam vypadalo, cize rozhodnutie zostat tam pripisujem s pokojom stoika ich stupidite. aj ten parik, co nervozne somral pri vedlajsom stole bol evidentne nespokojny. boli dostatocne varovane... sliepky masochistky.

Charlotte povedal(a)...

co sa tyka kvetiny, uz mu nesefuje Branko N., ale jeho brat s neviem akym prvam menom :) a podla spoluziacky, ktora tam robila, je to este horsie ako to bolo za stareho majitela :)a za staru budovu mozem povedat, ze sice nemame nevrlu slecnu, ale otrasne nevrleho chlapika :) treba si to pekne podelit :)

Pecosita povedal(a)...

akoze prijimaju zamestnancov stylom, cim nevrlejsi, tym lepsi? ;)

illusion povedal(a)...

ja uz sa nevladzem vzrusovat nad vsetkymi ochotnymi predsavckami... vacsinou len nieco nahlas pre seba poviem a pozdravim sa: "Dovidenia" a viac s atam neukazem...

Pecosita povedal(a)...

ill: ja tiez, ale ked mi niekto zaviri vsetko, co sa da a este je to s prepacenim **** , tak ma ro rozhodi ;)

illusion povedal(a)...

pec, shit happens...

lizardik povedal(a)...

mne sa málokedy stáva, že som nespokojný, ale nieže by som mal také šťastie na ľudí, ja jednoducho pre istotu nič (ne)očakávam a keď potom nič (ne)dostanem tak je to vlastne to čo som (ne)očakával :-D

Pecosita povedal(a)...

lizardik: ty (ne)trdlusik ;)

Anonymný povedal(a)...

Hm, no tak od takej neochotnej a nesikovnej predavcky by som si ani vyfajcit nenechal. Nemam rad to riziko chytenia virusu.

Reed povedal(a)...

mako, ty ...
nerad sa opakujem, ale zjavne sa este stale rymujes! :)))

April povedal(a)...

Pecus, nabuduce prid ku mne, ja ti to naskenujam ako len budes chciet :) A budem sa aj usmievat a ak mi budes sympaticka, tak aj kaficku dostanes.

Pecosita povedal(a)...

mako: pekna praca s detailmi z postu ;)))

reed: ach, ty poet ;)

april: a ty akoze nevies, ci som ti sympaticka? :D no, ved pockaj ;))) hihi, oki, nabuduce budem vediet :)) je skvele mat aprilku