utorok 15. mája 2007

Študentská jebóza, soľ a pleseň

Nerieš, nepremýšľaj, ser na všetko a uč sa, milá Pecosita. Prosím ťa pekne v mene zachovania psychického zdravia tvojho aj tvojho okolia.

Dnes je deň Blbec. Odkedy som vstala všetko čo spravím, poviem, napíšem je zle. Môžem sa vyhovoriť na počasie, na málo spánku, na nezáživné štátnicové otázky, ale nebudem to skúšať. Proste mi statočne zadrbáva (a to ani nepapám také isté tabletky ako Charlottka).

Zobudím sa na vŕtanie (do prdele, prečo vždy vŕtajú práve vtedy, keď potrebujem spať, lebo som sa učila do rána?). Tak sa nasratá poberiem do kuchyne, že si spravím smrťáka a pôjdem pokračovať v šprtaní. Kafe som si síce spravila, ale oblejem ním práve šprtanú otázku číslo 30: Transnacionálne korporácie a ich vplyv na vývoj svetového hospodárstva. Písmo sa krásne rozpíja, zvýraznené časti stvoria strašidelný ružovo žlto zelený obrazec. Budem mať z neho nočné mory ešte roky. Hreším, nadávam, suším to fénom, snáď z toho ešte niečo bude. Musím variť novú kávu a na milión percent tú otázku na štátniciach tasím.

Zapínam komp. Chyba. Zamotám sa do diskusie len preto, že sa mi nechce šrotiť, dovolím si nesúhlasiť a potom sa dozviem, že som hysterická, urazená, infantilná a neviem ešte čo (no, nič nové pod slnkom, ale áno, opakovanie matka múdrosti a treba mi osviežiť pamäť). Zatváram všetky okná, a snažím sa do hlavy dostať čo to o finančnej kríze v novoindustrializovaných krajinách juhovýchodnej Ázie, keď začujem, ako mi škvŕka v bruchu. Oujé, moja milá, zabudla si sa najesť. Otváram chlebník a čo ma tam čaká? Plesnivý chlieb. Nádhera. Tak ho hodím do koša a chuť si nechám zájsť, resp. nahradím plesnivý chlieb kúskom Enciánu.

Sadám k učeniu. Japonsko je celkom fajn téma. Zaibacu, keirecu, éra Meidži... Nááájs. Počujem kroky, hlasy, Rick sa vrátili z práce. Do kríčka jahodového, to už je toľko hodín? Koľko vlastne je? Kukám na komp, lebo hodinky nevediem a tam mi na Gmaili svieti Reedov status: Pecosita nevie vynášať smeti...a ešte čosi k tomu. Za normálnych okolností by som si ja dala status podobne vtipný, ale v danom rozpoložení a pri mojej výbušnej povahe o sile pár ton semtexu nabehnem k nemu do izby, zaklopem, v zápätí sa zháčim, otočím na päte a zdrhám naspäť do svojej komôrky. Lenže Reed zaťuká a pýta sa, čo sa deje. No a vtedy milej Pecke rupnú nervy už nadobro. Začnem neartikulovane blabotať čosi o tom, že mám stres, nezvládam sa učiť a ani upratať poriadne a ... už ani neviem čo. Reed to vzdá, zatvára dvere a ja sedím na stoličke, ruky v dlaniach a plačem. Slzy mi nezadržateľne stekajú po tvári zhruba pol hodiny. Vzlyky nedokážem zastaviť. Tak to vzdávam a radšej sa poriadne vyrevem.

Trochu sa mi uľaví. nabehnem do kuchyne, ospravedlním sa Reedovi. Z očí mi stále strieka slaná tekutina, ale už sa cítim lepšie. Chalani to tuším chápu (vďaka, vďaka) a tak mi naberú z veľmi chutnej a dobrej a výživnej polievky, ktorú cez víkend navaril sám Nick (bez Reedovej pomoci). Jedló! A bez plesne! To mi asi chýbalo. Pri papaní rozoberáme teóriu veľkej spotreby toaletného papiera v našej domácnosti za posledný týždeň a iné chutné záležitosti. Plné bruško, čistejšia hlava. Môžem študovať. Teda až po tom, čo si šľahnem pohárik bechera na uvoľnenie.

Uff. Už aby bolo zajtra. Alebo radšej o mesiac. Alebo radšej o pol roka. Chcem titul. Chcem vedieť, čo ďalej. Zostať pracovať tam, kde som teraz? Ísť niekam inam? Hľadať? Snažiť sa predať? Som dosť dobrá? Zostať v hlavnej dedine, alebo skúsiť zahraničie? Stihnem sa našprtať tie hromady informácií a nespravím si trapas pred komisiou? Nesklamem našich? Nesklamem sama seba? Neporazí ma z toho všetkého?

Prepáčte všetci, čo so mnou prídete do styku v budúcnosti veľmi blízkej. Neberte ma vážne, nevšímajte si ma a keď uvidíte, že sa správam divne, objímte ma/prefackajte (nehodiace sa škrtnite) a potom sa radšej vzdiaľte do bezpečnej vzdialenosti. Pár dní zvládneme, no nie? A potom...potom bude dobre.

36 komentárov:

umbrella povedal(a)...

pec, hlavu hore, zaťať zuby a dotiahnuť to do konca, nič iné nám neostáva :o)

držím palce

Kozo povedal(a)...

väríme vám ....

Anonymný povedal(a)...

nespravis, nesklames, nesklames a neporazi :)

Anonymný povedal(a)...

nespravis, nesklames, nesklames a neporazi :)

karolina povedal(a)...

mas u mna hitika pecosita (tituly na rozdavanie nemam :)
.
ja som este pred chvilkou bola nervozna, nechcelo sa mi ucit, obhryzla som vsetko naokolo, potom som sa dopravila sem a po precitani tohto blogu mam pocit, ze ja som vlastne uuuplne v pohode :)
.
one, sadaj a drv!

Pecosita povedal(a)...

kaja...one. no sak dobre teda, ked to ty vravis...a one...rada som pomohla...oneee sak vis...sak potom o tom. :)

dik za hitika :) trebalo (skvele slovo, vzdy som ho neznasala, ale dnes...uz je to akosi oka)

manonka: ked to povies ty...:)

polepeteny: ňuf ňuf.

girl: nuz, ano, co uz? :)

-- kamikatze -- povedal(a)...

ach pehava a ty si myslis ze Ing ti to spravi? nieee, tym sa nic nezmeni, stale tie iste dilemy, stale tie iste otazky... zass a znova.

vies co je haluz. predstavila som si teva ako mi krasne s odusevnenim citas ten post... pobavilo :) hlavne po sedmicke vina cerveneho :)

ser na to a uc sa, za chvilu mas po a nic sa tym nezmeni.

Pecosita povedal(a)...

pobavenie na pockanie...PeCkKA

slogan ako hrom... kto ma kuuupi? :)

rada som pobavila, kami....

nic sa nezmeni? a to akoze tu uz nikto nic negarantuje?

Pecosita povedal(a)...

inac, ja pijem biele :)

-- kamikatze -- povedal(a)...

pecka, ja ti garantujem Prave To! :) ako prepac... ale vidiet ta ako s nadsenim prednasas ten text :) ze strasne si cool vyzerala :D ja som mala modreho portugala...a nebol to chlap :D

Jasper povedal(a)...

... ty moja Carrie ;)

Pecosita povedal(a)...

na jaaa, ahaaaa. uz hapem teda. jaaj tak ale take by som si dala aj ked je to cervene...a aj chlapa, ale sak secko budeee... potom..o tom.

Pecosita povedal(a)...

jasperko: no, tak to ti dik teda :) hahaha az taka sibnuta snad nie som :)

-- kamikatze -- povedal(a)...

ja by som Carrie brala ako kompliment :) byt Kingovou postavou s telekynetickymi schopnostami :D

Pecosita povedal(a)...

kami...loool :) heeej,ano, a budem sa mstit vsetkym, co na mna boli v zivote zli. a basta!

Anonymný povedal(a)...

heh....drz sa;) A hlavne dopadni lepsie ako ja vcera na poslednej skuske pred obhajobou ;-) .. (teda, vlastne nie poslednej, kedze si ju musim zopakovat... :-D )

April povedal(a)...

Pecinka, tak dufam, ze teraz si to natrenujes a potom v septembri budes brat ohlady ty na mna ;)
A nestacilo by sa naucit uz len tu otazku, co si si obliala?

Anonymný povedal(a)...

Pec hlavne prosim ta zozen niekde tu obliatu otazku, urcite sa na to nevy... Jaaj studijne roky to bolo radosti. Dodnes nechapem naco nam strpcovali zivot vsetkymi tymi skuskami nepamatam si z nich ani prd a to som dnes v odbore uznavany :)
Ozaj a kedy to vlastne mas?
.
FanaticGay

Pecosita povedal(a)...

marcelko: no, sak aj v septembri sa bude dat...teda u mna..snad he ;)))

april: ja budem taka ohladuplna, ze to ani nepredychas :) aj ja ti mam varit skvelu sosovicovu polievku? :)

fangay: na buduci tyzden :)) veru...ja sa teraz ucim veci, ktore som uz raz mala a teda poviem ti...novinky sa dozvedam same:)

hroch povedal(a)...

sita, vydrrrrrrrz! vydrzat, vydrzat!

Jasper povedal(a)...

rozhodne Carrie... sympaticky neuroticka... a krasne stratena... a prijemne usmievava... a detsky zenska... a stale pritom famme fatale... clovece, ty si zena paradoxov! ;)

holt... take sa hlada tazko... to povedz tomu chlapcekovi, jasne?! ze si to ma cenit

Anonymný povedal(a)...

Ja ti zavidim ten pocit po, ten ked uz vies, ze to mas...ten stoji za to. Inak ako sa tu spominalo, nic sa potom nezmeni, napr. ja niekolko rokov po promociach netusim co zo sebou, takze sa toho neboj, tie otazky tu ostanu. Inak pohoda, tieto nervy mal kazdy, tak to ber. Chcem povedat, neboj, nesibe ti! ;o)

Pecosita povedal(a)...

brankoooo!!! kde si bol tak dlho? :)) dakujem. som rada, ze mi nesibe. len lutujem moje okolie :) ale tak ti uz preskakali vselico, snad preziju aj toto.

jasperko: odkazala som. pytal sa, ci ziarlis na neho, ci si ma dat na teba pozor. tak som povedala, ze nie, ze skor by som si ja mala dat na teba pozor. vadi? ;)

hrosiku: drziiiim....snad nepustim ;)

Anonymný povedal(a)...

Pecka, tie nervy ti nezavidim. Staci vydrzat a ked uz budes mat potom, tak ti vsetci budeme zavidiet tu ozranparty:)

Btw.: Sa mi lubis takato "sibnuta":)

Anonymný povedal(a)...

Ja som nejaky pribrzdeny. Pecka ma novu znamost? Jezisi to musi byt chalan. To si radsej ani nepredstavujem. Ved som statsne zena..vyda..no to je jedno, som stastne.
.
Dufam, ze si si vsimla ten uzasny kompliment medzi riadkami a zlepsil ti naladu. Pekne sa uc. Cau o tyzden.
.
FanaticGay

April povedal(a)...

Pec, polievka moze byt, ale ty vies ze ma mozes potesit aj niecim s extremne vysokym obsahom cukru, dobrou whisky alebo flaskou kecupu ;)
Je nieco, co by si si prosila teraz ty?

Pecosita povedal(a)...

fangay: to este len unikli velmi krehke informacie :) ale dakujem za skryty komplimnt, ucim sa :) pijem litre kavy a srdco mi bucha ako blbe.

april: alebo ti kupim kyblik ;) heheh...jasne, neboj zabezpecime. ja by som si dala hrozno :) ale tak mam tu pod oknom stanok, asi si skocim kupit sama :) ale dakujem za snahu. takto o tyzden sa ozereme ako prasatka :)

Pecosita povedal(a)...

mako: aj ty sa mi lubis taky ...cvok ;)

dušk.o. povedal(a)...

statnice su super!

...zajtra sa zacinam ucit..

germa povedal(a)...

pecka, takže budúci týždeň zapíjame štátnice a maturity? Už sa teším:)

veď vieš povedal(a)...

a jej, potom bude dobre? vies, ze ja si so slovami...zajtra bude lepsie...liham do postele? a to som statnicoval...no v minulom storoci:) dost casto som pod stresom, len si ho nejak neuvedomujem, az tod nedavno...som zacul kolegynu ako hovori druhej...o mne...ani za nim nechod, je podrazdeny ze az...dokonca sa ma vraj boja, len ma vidia...nastastie len parkrat v roku...ale viem si prestavit Tvoju radost, ked uz budes pani odstatnicovana a moc Ti to zelam! jeden z naj pocitov na svete!!! Tak si ho uzi!

veď vieš povedal(a)...

no, chcel som napisat ze si viem preDstavit Tvoju radost...jak ma hneva, ked mi vypadavaju pismenka!

Pecosita povedal(a)...

dusko: no toto...super su? aj ty chces saliet ako pecka?

ge: presne tak...do mrtva!

ved vies: hej, ono to tak bohuzial je, ze nase najblizsie okolie je prave to, co si odnasa nase frutracie a stresy, ale na druhej strane si zvacsa aj my odnasame tie frustracie z ich strany...to asi aby bola rovnovaha. a ak nas maju radi, tak nas budu mat radi aj po tom, co nam sem tam rupnu nervy. a ak nas radi nemaju...je to ina story.

a na tu moju radst (ktora sa dufam fakt uskutoci) sa velmi tesim :)

Pecosita povedal(a)...

a vidis, mne tiez vypadavaju pismenka, ja som si uz na to zvykla :)

svetielkujúca povedal(a)...

...potom bude dobre. páči sa mi tá fráza. až priveľmi.

Aventerra povedal(a)...

máš to dobré, že sú ľudia vôkol Teba chápaví...