piatok 26. septembra 2008

Sťahovanie, žeby už konečne?

Pred pár rokmi mi to prišlo tak neuveriteľné, skoro ako dnes. Čoskoro sa sťahujeme a posúvame sa trochu ďalej. Sťahovanie Tam, do spoločného, mimo tohto rýchleho a mierne neurotického mesta. Mesto robia ľudia, viem. Aj dobrí. Ale predsa sú tu aj tí, čo ukradli Jacka. Alebo aj tí, čo Karen prepichli obe pneumatiky. Snáď v tom novom bude lepšie.

Mám za sebou druhú schôdzu vlastníkov bytov a myšlienky sa nie a nie ustáliť a zatriediť. A Reedovi sa nemožno dovolať do krajiny druhej sochy slobody. Tss, iná Amerika. A už mi aj volá. Zoberie ma tam, aj do kabaretu, sľúbil, teším sa veľmi.

Schôdza. Susedia. Zaujímavé nové tváre. Prvé predstavovanie sa, prvé tykanie. Nové mená, ktoré si aj tak nikdy nezapamätám, pretože sa sústredím na správne vyslovenie toho svojho. Celkom nové situácie. Prvýkrát oficiálne pred neznámymi ľuďmi ako pár. Možno to niekomu príde divné, že sa nad tým pozastavujem, ale ja to vnímam. Nikdy som to nezažil.

Zvláštne. Ako sa občas ťažko hľadá slovo pre oslovenie toho druhého. Kto je to ten Reed? A potom Vás príde na um slovo priateľ. Niekedy mi slovo priateľ príde tak neosobné a inokedy až príliš pod kožu. Ale hrať sa na skrývačku nikoho z nás nebaví. Asi sme už starí.

V jednej banke na otázku pracovníčky „a čo ste si vlastne, keď nie ste bratia a chcete úver?“ mi prišla odpoveď priateľ ako zábavná (najmä po vystrúhanom výraze p. xyz, ktorej priezvisko si mimochodom doteraz pamätám), no v realite je to trochu ťažšie.

A na druhej strane je to tak ľahké ako po telefonáte susedky Janky. Keď bez problémov a okolkov vedela to slovo nájsť, a brať to ako samozrejmú vec. A nemusela ani hľadať v slovníku cudzích slov definíciu oslovenia kolega, čo sa v heterosexuálnej reči občas chápe ako partner homosexuálne orientovaného jedinca. Nabudúce sa ho spýtam, čo mu na večeru jeho kolegyňa navarila.

Možno je to otázka zvyku, no musím sa to naučiť. Povedať, že priateľ to vybaví. Povedať, že priateľ ešte nie je doma. Povedať, že to ste volali s priateľom. Nevedel som to hovoriť a stále to dobre neviem. No naučím sa. Pretože sa čoskoro sťahujeme. A je to dôležité preto, lebo aj ľudia robia mesto. A budeme s nimi žiť veľmi dlho. Tak nech sa to pomaly učia, tak ako ja.

A keby to tak Marek Nikolov pochopil, tak by držal hubu a krok. Lebo ani len netuší, aké to je občas ťažké. A najmä pri ľuďoch ako on.

13 komentárov:

jurnael povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
jurnael povedal(a)...

:-* :)

Kozo povedal(a)...

Držím palce. Vo všetkých smeroch :)

sufjan holland povedal(a)...

tak nech sa dari v tom vasom vysnenom hniezde.
a na nikolova SRAT

db povedal(a)...

ticho vam tie vase prijemne tazkosti zavidim ;)

jasper

germa povedal(a)...

zober to z tej lepšej stránky - doba už fakt pokročila. Voľakedy by si sa o tomto neodvážil ani písať, mal by si problém nasťahovať sa spolu s tvojím milovaným... A verím, že to pôjde dopredu a k lepšiemu a prajem vám to, ale nielen vám, ale aj ostatným.
A nech v tom vašom novom byte sa s vami zabýva veľa lásky a šťastia.

Lev bez hrivy povedal(a)...

Nejako som zaspal dobu. Kto je to ten Nikolov, ked ho uz aj levica pozna a ja nie? Nejaky Rakusov kamarat z prvej lavice? Tusim si to budem pozriet.

Nick povedal(a)...

Dakujem(e) vsetkym ...

A meno Nikolov som tiez prvykrat cital vcera, ale ten rozhovor ma strasne vytocil.

Kozo povedal(a)...

Teraz som si našiel chvíľu čas a prečítal som si celého Nikolova. Ten človek si sústavne melie svoje nezávisle na tom, že zjavne chvíľami odporuje aj sám sebe a nielen zdravému rozumu. Takto si ja predstavujem vyhánača diabla.

Pecosita povedal(a)...

no a ja som normalne dojata. uplne mi srdiecko robi bum bum.

som to ja ale citlivka, ale tak do kelu fakt...ja som ta tiez este nepocula povedat, ze Reed je tvoj priatel...nie tak vazne, nie tak naozaj.

Reed povedal(a)...

LTJK :-***

FanaticGay povedal(a)...

No a ja som zase zaspal dobu. Takze najprv blahozelaaaam :) A hned spominam na nasu tetu v banke ta bola jaka mila a vobec nic sa nepytala a ked nas videla spolu tych zopar gulatych kil zivej vahy spominam ako sa snazila neuzmievat, bolo jej z nas vtipno. Ale bola velmi velmi prijemna a vybavila vsetko skvele. No a potom na stretnutiach vlastnikov bytov... Jaaj jake spomienky sa mi vybavili. Ja drzim palce. A toho inteleguana v zvere zbytocne hodnotit.

Úplne iná povedal(a)...

Drzim palce a na primitivov sa mozes viesco...