sobota 17. júna 2006

Taký zvláštny deň


Plný radosti a najväčšieho sklamania. Ani vo sne by mi nenapadlo, že to, čo sa stane, je možné.

Posledná skúška tohto semestra úspešne za mnou, aj keď som to nečakala. Konečne prázdniny. Budem s ním, budeme vychádzkovať za ruky. Budeme sa milovať v tráve. Bude nám hej.

Mal konečne prísť na víkend. Nepríde. Ani dnes, ani zajtra, ani už asi nikdy.

Ešte stále tomu nemôžem uveriť, v jednej minúte do telefónu povie: „Už sa na teba veľmi teším, milujem ťa.“ V ďalšej: „ Asi naozaj bude lepšie, keď to skončíme.“

A to vraj na vierovyznaní nezáleží, keď sa dvaja milujú.

Hovno!

Ako môže povedať: „Ja ťa milujem, ale moja mamička nechce doma ateistku?“ Naozaj by som nikdy neverila, že je toto možné a už vôbec nie, že sa to stane nám. A vlastne...niekde v kútiku duše som to asi tušila.

Ako to mohol len tak vzdať? Teraz, keď som sa utvrdila v tom, že toto naozaj je „ono“. Aj Jasper povedal, že my dvaja spolu vyžarujeme niečo, čo sa len tak nevidí.

Miliónkrát sme sa o tom bavili. Vždy prišlo uisťovanie, že všetko zvládneme, že príde žiť sem, že budeme spolu a všetko bude ružové. Že jemu to nevadí. Nech si maminka a ktokoľvek, hovorí čokoľvek.

Škrt cez rozpočet. To, čo nás držalo nad vodou, dočasnosť odlúčenia a nádej na to, že budeme konečne spolu nie je pravda. Všetko sa zmenilo. Klinec do rakvy.

Prečo vždy, keď už uverím, tak je všetko inak? Chcela by som mu vidieť do hlavy. Chcela by som vedieť, ako to všetko naozaj bolo.

Prečo ho milujem, aj keď sa vedel takto vzdať? Alebo to bola odvaha? Prečo podľahol tlakom? Prečo mi radšej nepovie, že už ma nemá rád a namiesto toho mi v nocí volá a necháva odkazy, v ktorých mi znova a znova vyznáva lásku? Prečo túžim, aby som sa ráno zobudila so zistením, že to bola len ďalšia nočná mora a všetko je v poriadku?

Chcela by som niečo urobiť, ale nemôžem. Nie je čo. On sa rozhodol. Vybral si jednoduchšiu cestu. Alebo nie? Neviem. Ja by som sa asi nedokázala vzdať lásky, nevzala by som si na triko to, že som sa možno vzdala toho jediného skutočného. Ale bojovali sme dlho, vlastne od začiatku do konca. S osudom, s rodinou, s diaľkou. Vybili sa mu baterky.

Môžem sa teraz pohnúť ďalej? Áno, dá sa to. Bude sa dať. Niekedy. Už zasa. Poznám to, len už strácam energiu. Rozumovo všetko zdôvodnené už len otupiť tú bolesť, vymazať city. Ako jednoducho to znie.

Koľkokrát ešte?

Ja už nechcem. Nechcem milovať a ... Nechcem cítiť tú bezmocnosť. Viem, to ma prejde, ale ja už vážne nechcem takéto zvláštne dni.



PS: Chápem, že narušujem celkovú atmosféru tohto blogu, ale snáď to prežijete a snáď tu nebudem otravovať vzduch pridlho.

59 komentárov:

A 106 povedal(a)...

Pecosita, patri to sem presne tak, ako cokolvek ine dolezite vo vasom zivote.
Drz sa.

Vaso povedal(a)...

Na nič viac sa nezmôžem, iba: držím palce, aby tá bezmocnosť bola preč. A aby si šla ďalej.

Reed povedal(a)...

zlatko, v piatok som vytiahli plynove masky :)) a uznaj sama, myslim, ze dnes sme ich uz aj odlozili. recovery will take longer but it is expected ;)

Jasper povedal(a)...

...

Nick povedal(a)...

Cmuk, zmurk :)

maTilda povedal(a)...

bude zase dobre.. to je viac ako iste. Aj ta beznadej co ti teraz nedovoluje poriadne dychat pominie. To je stara pravda..akurat dnes som sa s reedom bavila o drzkopadoch a zarezoch na pamatnych kusoch dreva pri potvrdeni zaklinadla "Never say never". Myslim ze si to dostala 2v1. Instatne. Ver ale tomu ze vskutku plati - co nas nezabije, to nas posili. Uprimne drzim palec.

Pecosita povedal(a)...

106: vdaka :)

vaso:dakujem, bezmocnost v spojitosti s mojou povahou je naozaj velmi zla kombinacia.

reed: som rada, ze som ta nezadusila

jasper: ......

nick: zmurk cmuk

odvedla: dakujem. no, ja mam na take kuriozitky vo vztahoch asi patent, alebo co...

Anonymný povedal(a)...

pcosita, neskôr oceníš, že sa tak stať malo - radšej teraz, ako neskôr. Pri tejto reakcii buď šťastná, že si sa vrátila z kratšej cesty.

hroch povedal(a)...

sita, ja si zas myslim, ze je pakuon, ked zdupkal. a to sa mi pozdaval... zbijem ho?

maTilda povedal(a)...

pecosita - neboj nie si sama je viacero magnetov na takychto vitaminov :)- lebo zarabas viac ako ja a ja sa citim menejcenny, lebo s tebou nestiham drzat tempo, lebo nie si veriaca a mojej rodine to naozaj vadi, ale keby si zacala chodit do kostola...WTF??? kto neveri s nami veri proti nam..skoda reci, mozem iba zodpovedne prehlasit, ze presne tieto veci aj po rokoch bolia pretoze to boli ootiny na kvadrat..a pritom vies, ze kedze to skoncilo tak ako skoncilo tak to zrejme nestalo za deravu babku..dobry paradox ze?

Pecosita povedal(a)...

jarka: snazim sa to tak brat. viem,ze na tom je strasne vela pravdy. citim sa sklamana, odkopnuta a nehodna snahy bojovat. naozaj za to netojim? ale na druhej strane, asi za to nestoji on, ked to dokazal takto vzdat.

hrosik: vidis vidis...aj mne sa pozdaval. blesk z jasneho neba, facka ako hrom. nebi ho, myslim, ze tymto krokom sa vyfackal sam. rodina mu neda dychat, prilis sa mu pletie do zivota a to bude samo o sebe rana. ale dakujem, prid ma radsej vyobjimat.

odvedlackova: presne mas pravu, u mna to takto konci vzdy, jednoducho by som asi mala byt hlupucka neshopna pipenka schopna a ochotna akurat tak stat za plotnou (nie, ze by ma varenie nebavilo), posluchat svokru a ....ved chapes. a ano, ked to takto dopadlo, o niecom to vypoveda. skoda, ze neviem, ci to niekedy preboli a ci neskor prekonam strach z dalsich zaciatkov. cim dalej, tym to ide horsie. a ja uz fakt neviem, dokedy to vydrzim.

maTilda povedal(a)...

prekonas, toho by som sa ja bala najmenej..cas taketo veci prelieci najsamlepsie na svete. Akurat sa stane jedna vec - budes cim dalej tym viac sebecka a nebudes hned verit - to sebecka nemyslim v zlom, proste budes brat ohlady hlavne na seba, nie hned na toho druheho. Ale ono to je v konecnom dosledku dobre, nauci ta to sa chranit. Spravis si maly pancier. A co sa tyka toho "asi by som mala byt hlupucka neschopna pipenka.." to ani omylom neskusaj! :) nie je nic horsie ako zo standartu rozkose pouzivania mozgu a vlastnej originality co ta vyhadzuje jasne nad sedosedu masu ostatnych sa s nou snazit splynut..nechcem tym samozrejme zhadzovat nikoho kto pri tej plotni stoji ani nic podobne.. myslim ze presne vieme o akych typoch zien sa bavime.. babiky klipkajuce ocickami s mihalnicami ako ruska vevericka a neschopne si same pomoct s cimkolvek, vyzivajuce sa hrou na bezmocnu..zaoberajuce sa jedine tym, aby sa im podarilo ulovit chlapa co ich bude do konca zivota zivit a starat sa o ne a ktoremu bude mozne v pravidelnych intervaloch vysavat dost tucnu penazenku..no a dost..

hroch povedal(a)...

sita, som marod, rozrezany a zosity spat, takze ta mozem len takto nadialku zatial... ale vynahradim ti to, ked sa dam dokopy, dobre? a nadalej si myslim, ze chalan je zbabelec. nikdy sa nemal vzdat cloveka ako si ty a duplom nie s takou hlupou vyhovorkou...

Pecosita povedal(a)...

hrosik, ty malinky rozrezany zvieratko. dakujem, si strasne zlaty. mas pravdu, je asi zbabelec, nech v tm bolo cokolvek, nech boli problemy akekolvek, aks a vzdal, tak je srab.

ta odvedla: jasne, to su len teraz take moja nasrate kecy. nevedela by som byt taka. som baranica:) he mi jasne, ze to cas vyriesi, ale uz menej sa mi paci to opancierovavanie sa. Pancierov som si uz vytvorila niekolko. Po kazdom sklamani nejaky. a trosku mam obavu, ze ak to takto pojde dalej, bude zo mna zamraceny obrneny transporter neschopny pustit k sebe kohokovlek zo strachu o svoju cotlivu dusicku.

maTilda povedal(a)...

nebude :) ono totiz konkretne TEN pancier ked naozaj zistis, ze ho uz nepotrebujes velmi lahko odhodis..:)) a ver ze aj take pride..

Pecosita povedal(a)...

jaaaj, uz aby to bolo....:) je mi jasne, ze raz to prejde, uz sa to stalo niekolkokrat. ale nechcem to obdobie medzitym.

Charlotte povedal(a)...

Ziadny strach, pancierov v tvojom pripade nebude nikdy tolko, aby sa medzi ne nepreplietol konecne niekto, kto si ta zasluzi a nebude zbabelec, ktory si zjavne niektore veci nevie vyriesit sam. Ides dalej a ani sa nenazdas ;)

Pecosita povedal(a)...

charlie, nevies, ako velmi dufam, ze mas pravdu. odhod aj ty svoje panciere, a nech s anam pripletie niekto popripade naraz :D to by bol ideálny stav.

Anonymný povedal(a)...

No neviem, pár je predsa pár a keď je to to pravé, nikto tretí to jednoducho rozbiť nemôže, ani mama, to sa radšej rozvadím s rodinou. A ak sa tak predsa stane, asi to to pravé nebolo...
Nuž ale, život ide ďalej, držím palce, nech to prebolí skôr, ako sa nazdáš.

Pecosita povedal(a)...

vurdik, dakujem :)

Anonymný povedal(a)...

ja som ti sice napisala emailik, ale neboj sa, vidime sa osobne, dobre? A tam si vsetko povieme, ozvem sa ti, dohodneme si termin..velmi sa tesim.:)

MIMCA

Anonymný povedal(a)...

sitka ... :( pusinku posielam .. na líčko

Pecosita povedal(a)...

armin: ten balvan ma tak strasne tazi, ze mi neda spat, jest nic. stale len prehravam v mysli imaginarne rozhovory a hladam est eimaginarnejsie riesenie. lenze u asi riesenie nie je...teda okrem toho, ze musim pretrpiet toto obdobia ajedneho dna sa zasa zobudim a poviem si: tak a balvan je prec. snad ti nebudem robit zle smutnymi pribehmi dlho.

Mimi: dakujem, tesim, co tak zajra? ;)

tomi: dakujem.

Invader: nieco na tom naozaj bude, aj ked v tejto faze je velmi tazke si to priznat.

Pecosita povedal(a)...

vsetkym sa ospravedlnujem za preklepy ;)

hroch povedal(a)...

ja si tiez neodpustim este jeden: mam za sebou viac ako jeden velmi bolestivy rozchod a doteraz som si myslel, ze najdebilnejsou vyhovorkou je "nemilujem ta tak, ako ty mna". tvoj teraz uz ex ale ziskava u mna pomyselne zlato za najnezmyselnejsi dovod. a cmuk na licko.

Pecosita povedal(a)...

armin, ani ja som si to nevedela predstavit...clovek neuveri, kym nezazije. presne si to vystihol...krakozrakost. nechapem, stale nechapem....mna sice nevychovavali ku krestanskej laske, ale vychovavali ma k laske ako takej, a k tomu, ze nemam sudit ludi skor, nez ich spoznam a vlastne ani potom nie. ucili ma vediet pochopit, ze ten kto je iny, níe je horsi.

Invader: ano ano, nechavam to vykvasit :) len by sm asi potrebovala vypnut mozog aspon na chvilku, aspon v noci. keby si vedel, ake som mala dnes sny :(

hrosik: no, ci to bol ozajstny dovod sa uz asi nedozviem. jedine, ze by hej. ale toto ma u mna tiez prvenstvo, okrem toho, ze to bolo cez telefon.

Pecosita povedal(a)...

G: dakujem, snad mas pravdu.

3/4 povedal(a)...

Peco & Charlie :: Len aby sa medzi vase panciere nedostal len jeden objekt.;-)

Pecosita povedal(a)...

3/4: nehrozi, mame diametralne odlisne naroky a vkus.

invo: nejako nemam prilezistost, ale sla by som hned.

Charlotte povedal(a)...

pecosita: myslis ako ze by sme chodili na spolocne rande? :)))
3/4: tak toto fakt nehrozi, mame to super podelene :)

Pecosita povedal(a)...

akoze do trojky? to uz radsej do stvorky ked sme ta fanta 4 :)

3/4 povedal(a)...

Peco to rovno napis "domov"

3/4 povedal(a)...

err...

Preco to rovno nEpises "domov".

Pecosita povedal(a)...

hehe :D lebo lebo..neviem, ale chalani by s nami asi enchceli, takze by sme museli nejakych inych najst ;)

3/4 povedal(a)...

No to uz "domov" nebude, to je fakt.
Alebo to mozes potom volat "domov do stvorky"... no;)

Pecosita povedal(a)...

ha...pekne rozptylenie ale momentalne fakt na randenie nemam chut ;) ani vo dvojke ani v trojke a ani v stvorke.

3/4 povedal(a)...

...a takto nejako sa dava fantazii po hube.;-)
tak nic, tak inokedy.

Pecosita povedal(a)...

nechaj ma vydychnut, potom pofantazirujeme

Anonymný povedal(a)...

pecositka, možno ma teraz virtuálne ukameňuješ, ale... možno ste si teraz týmto krokom aj napriek láske, čo vás spájala ušetrili množstvo ďalších nezhôd, ktoré by vás z tohto rozdielneho svetonázoru asi neobišli..a možno by v neskoršom období znamenali definitívny rozchod tak či tak. kto by sa z vás prispôsobil? možno myslím do ďaleka, ale taký sobáš.. alebo dieťa..v akom duchu by sa vychovávalo? v jeho, alebo v tvojom? teraz si to odbrečíš, ale spamätáš sa..

ostrovanka povedal(a)...

zlato, prisla som uplne neskoro a mozno si to ani neprecitas...

viem, o com hovoris a je to hnusny pocit, poznam to, ked sa ta niekto vzda a ty to nemozes ovplyvnit, ked niekto ustupi tlaku okolnosti a potom ti pise, ze ta miluje, ale nedalo sa, a ty nerozumies, co sa nedalo... pretoze ty sama by si sa bila s celym svetom...

rozum a mia sepkaju, ze je to mozno tak lepsie...
no srdce sa brani uverit...
lebo to proste hnusne boli...

Pecosita povedal(a)...

mia: ja viem. vsetko to mam ospravedlnene rozumom, len nepochopene citmi. bohuzial.
presne ako pise ostrovanka, tak to je. ja viem, ze teraz sa ukazalo, kto ma navrch, ja to zjavne nie som a viem,ze chcem pri sebe muza, ktory sa o mna bude bit az dokonca, rovnako, ako by som sa bila ja. musi to len preboliet a ja sa musim naucit asi davat chlapom na zaciatku formular, ze odkial su, v co veria, v co neveria, aky vplyv na nich ma ich matka. blbe je, ze presne toto som sa pytala aj jeho. a uverila som,ze v tom prolem nebude.
aj tak vam dakujem damy. je mi smutno, citim sa zradena a sklamana, ale...viem, ze bude dobre. skor ci neskor.

Anonymný povedal(a)...

peti,zlatko, nedaj sa sklatit...bude este lepsie,bude ako nebolo...ver mi ;o) (pripomeniem ti to)
on asi nebol ten pravy orechovy ten pre teba
ostrovanka to napisala absolutne trefne a ja som presvedcena ze ten vecny boj rozumu a citu ta nezlomi

holotrt povedal(a)...

Pecosita - toto sem patrí ako čokoľvekiné, čo človek potrebuje zo seba dostať. Viem, že vieš, že viem, ako Ti teraz je... :o(
Nemá zmysel teraz rozoberať jeho aj s jeho mamičkou a jej infantílnymi názormi o šťastí vlastného dieťaťa, no jednoviem určite: nezaslúťi si ťa. Nech bol jeho dôvod akýkoľvek! Ak prestal milovať a nedokázal to povedať - nič len slaboch. Ak podľahol tlaku genetickej autorky - nič len slaboch. Do prdele z fráterníkmi skrývajúcimi sa za "vieru", ktorou dokážu ospravedlniť čokoľvek podlé, úbohé i bezcharakterné.
Máš na viac. Nepochybne na omnoho viac... a aj keď to teraz bolí (a ja viem, že to fest kurva bolí, to mi môžeš veriť). Nepoznám ho, neviem, kto to je, ale ak sa niekto dokáže len tak vzdať..... Hlavu hore a strašne moc Ti držím palce...

holotrt povedal(a)...

apropo, troška off topic, alebo možno ani nie - ktovie... ako môže niekto prestať milovať? Len tak, z ničoho nič... dnes ti šepkám do ucha vyznania a sľubujem večnú a nezlomnú lásku a na druhý deň ti poviem, že už ťa tak nemilujem.... toto nikdy nepochopím.

Pecosita povedal(a)...

pralinecka: dakujem, a snazims a verit, ze mas pravdu

holotrt: asi na tom nieco bude. ja teraz neviem. to nazoaj vdy milujem takych, co si ma nezasluzia? nie je to tak trochu moja chyba?

Pecosita povedal(a)...

holotrt: no, to ani ja nepochopim. ak prestal milovat, tak asi nemiloval, nie?

holotrt povedal(a)...

Pecosita - takých, ako si napísala v prvom príspevku, je nás viac. Či je to Tvoja chyba? Čo je chybné na tom, že chceme byť milovaný tak, ako milujeme my? Potom som asi aj ja chybný...

a k tomu druhému príspevku - asi tak. Pretože si fakt neviem predstaviť, ako možno len tak prestať milovať. U mňa je to totiž presne opačne - ja keď milujem, tak čím ďalej tým viac... asi sa ľudia s otvoreným srdcom na dlani a schopnosťou odovzdať MU/JEJ prvé-posledné nehodiado tejto doby... neviem...

Pecosita povedal(a)...

nemyslim, ze je to dobou...skor postojom ludi, a unahlenymi vyznaniami, ktore potom olutuju..alebo co

3/4 povedal(a)...

to bude tym "alebo co"

Terra povedal(a)...

pecositka: tiez uz som tu neskoro a ziram a sa hrozim. ale mia ma pravdu, dlhodobo urdzatelne by to asi nebolo. musel by byt velmi silny a velmi rozhodnuty, ze chce bojovat proti rodine. a to nezvlada kazdy len tak. jasne, ze si to uvedomi casom, ze holt s maminkou par nebudu (blee) akurat mozno bude neskoro. a nejde len o to. ak by to nebolo uplne rozhodnutie v tvoj prospech, vies si predstavit tie vycitky, co by mohli prist? nechci. rodina proti rodine, utrapili by ste sa. zatial to vyzera na malu lasku z jeho strany. aj ked to boli, pecositka. a mudruje sa nam lahko, tebe sa horsie dycha. vydrz, ved si zenska ako ma byt.

Pecosita povedal(a)...

medenka: dakujem...mas pravdu. musim nacerpat vela cisteho vzduchu niekde...a tak :) to zvladnem, nebude to prvy krat..je mi jasne, ze to asi naozaj bola mala laska napriek velkym slovam. skoda. slovam uz verit nebudem...nikdy...aj ked, ani tu som najprv neverila a vidis. asi som nepoucitelna.

Terra povedal(a)...

pecositka: nepoucitelne sme teda dve. a slovam verit, veru niekedy netreba. ale ked je to takeee tazke, ze? urcite to zvladnes. ono je to strasne, ked musis rozumom krotit srdiecko v laske, ale niekedy ten nadhlad pomaha. ale ani ja to neviem :) dost casto.

Terra povedal(a)...

a este cositka, nechciet milovat nechci, to nech ti ani nenapadne. to by si este len videla tu bezmocnost. a proti tej uz tazko, lebo srdiecko je v tahu, emigrovalo prec.

Pecosita povedal(a)...

ja nie som schopna nemilovat, ked nemilujem, som nestastna...takze mozno je lepsie, ked teraz este chvilku lubim nestastne. uvidime. keby sa dali zrusit rana a noci, kedy sa mi o nom sniva, bolo by to lahsie.

verco povedal(a)...

pecos:) bolo mi smutno, ked som to citala, tak velmi velmi. tiez sa bojim pancierov, najma takych lahko zlomitelnych. a nechcem a neviem davat rady...tak len ze imginarno-virtualne ti posielam taku dusevnu farebnu bublinku

Anonymný povedal(a)...

pecosita: je mi to luto. ufff, po precitani tvojich riadkov mi je tazko. tiez sa nachadzam v zlozitej situacii, po piatich rokoch zistujem, ze neviem, co je moja partnerka zac... preto Ti len chcem popriat vela vela sil. (a ak nedokazal celit takemu "problemu" a natlaku mamicky... mozno je fajn, ze sa pobral prec. bolo by z neho vecne dieta)

Pecosita povedal(a)...

zazracnica, dakujem za bublinku:)))

yoyo: ved to, kedy uz pozname cloveka tak dobre, ze vieme, co je zac? mne sa tiez najprv javil ako ten, ktory sa dokaze postavit ku kazdemu problemu celom...smola, mylila som sa.

Anonymný povedal(a)...

Zazila si to počom asi tuži zažit každy človek ja neviem ale podla mna je to užasne milovat niekoho cely život ti si to vychutnavaj si vyvolena. ludia ti budu tvrdit to prejde to bude dobre, nie!! neprejde!! budeš stim žit do konca života a neprastan ho milovat neprestan verit a klad si otazky prečo??? neboj sa toho ži stim pocitom že ho miluješ! ale neprestan zit svoj realny život a chci viac... tweetak@post.sk

Anonymný povedal(a)...

Zazila si to počom asi tuži zažit každy človek ja neviem ale podla mna je to užasne milovat niekoho cely život ti si to vychutnavaj si vyvolena. ludia ti budu tvrdit to prejde to bude dobre, nie!! neprejde!! budeš stim žit do konca života a neprastan ho milovat neprestan verit a klad si otazky prečo??? neboj sa toho ži stim pocitom že ho miluješ! ale neprestan zit svoj realny život a chci viac... tweetak@post.sk