piatok 3. novembra 2006

Dnes...

Chcem byť v saune. Teplo prehreje skrehnuté telo, neúprosne prestúpi jemnou bledou pokožkou až ku kostiam. Zohreje aj dušu? Vypotím zo seba všetok horkoslaný humus dnešného dňa, ktorý ma opäť pošpinil trochou prebudenia? Vanish ma tej škvrny nezbaví.

Strácam nadhľad, guráž a zdravý rozum. Narážam na zmrznuté obranné hradby a pošahané pravidlá vojny pohlaví. Tie svojim chladom zabíjajú každý náznak kvapky prichádzajúceho citu. Na čo by nám bol? Citový stredovek. Obdobie temna. Stačí si prečítať strohý návod na obsluhu a fičím. Po prvé, po druhé, po tretie. So easy. Poruším postup, končím. Nedosiahnem ďalší level. Too bad.

Závislosť na potrebe byť potrebovaná, silná, vytúžená, výnimočná, tá správna, je únavná. Nepoučiteľná masochistka so zmyslom pre všednú realitu so štipkou romantiky. Snívajúca.

Chcem nechcieť, nepočuť, nevnímať, nevidieť, nepremýšľať, netriezvieť. Fucking hard.

Zrkadielko, zrkadielko, povedz že mi, ktože je dnes najviac cool v tejto malej zemi?
Ten, čo si neváži životy iných a len tak sa zahráva?
Ten, čo pretiahne všetko, čo nepretiahne jeho?
Ten, ktorý sa tvári, že mu na vlastnom živote nezáleží a preto si môže dovoliť všetko?
Ten, kto sa prechlastá až k utíšeniu zvyškov svedomia?
Ten, čo ospravedlňuje hovadiny, ktoré robí, vlastným nešťastím?
Ten, čo sa tým všetkým chváli a očakáva obdiv?
Srab. Magor. Á, pardon, hrdina! Pokloňme sa!

...

Zavýjanie vetra straší zošúverené žlté listy premrznutých stromov. Vzdajú to, odovzdane spadnú na chladivú zem, kde budú podupané a potom zhnijú. Ešte pred pár dňami dýchali za iných. Tak im treba, mali sa starať len o seba.

34 komentárov:

holotrt povedal(a)...

ojooj.. ako dobre viem, o com pises... az privelmi dobre...

Anonymný povedal(a)...

..pekne si to napisala..

Maroško povedal(a)...

Žiaľ takíto "cooloví" ľudia nečítajú takých coolových autorov, ako si Ty, takže sa nemajú odkiaľ dozvedieť, že robia hovadiny. Lebo z tých, ktorých majú pri sebe, sa im to každý bojí povedať.

Anonymný povedal(a)...

a co my nevyprofilovani? Kde je nejake poucenie ako sa spravat? Tomu hovoris konstruktivna kritika?

lizardik povedal(a)...

aj mne je z toho všetkého ..., ale stále verím, že svoj kúsok obyčajného a krásneho života si pre seba nájdem, naivita? možno! každopádne sa o to budem snažiť zo všetkých síl

hroch povedal(a)...

preco sa vobec bavit s takymi ludmi? ja som stary palic mostov. spalim, co nespali mna. neobzriet sa dozadu a ist vpred, v ustrety novym ludom.

(mimochodom, uplne tisko a nenapadne... zavyjat sa pise s Y... iba ze by ten vietor zavijal tie vetre do periniek. koniec jazykoveho okienka.)

Anonymný povedal(a)...

flajing - zatrepala som kridelkami a odletela :-)

Anonymný povedal(a)...

chvalabohu, že si iná....

April povedal(a)...

Juj Pec... Nemoze ta chytat jesenna depka. Pozri sa von - uz je zima!

Reed povedal(a)...

ano, spadnu na chladivu zem, budu podupane a potom zniju. no, po zime sa strom zase preberie a vyzenie nove listy a... rozkvitne!

btw, hroch mas pravdu. ale kto garantuje, ze ked most spalim, napriek tomu sa obcas neprichytim, ze... este aby som mal nakoniec vycitky :(
niekedy musime byt odvazni a razni, ja viem. i fucking was :)

pec, ty vies, ze aj blbe veci byvaju na nieco dobre - vid. chruno a funo ;)

hroch povedal(a)...

ano, reed ma pravdu... a este aj mrna

Anonymný povedal(a)...

a ešte ich zakryje aj sneh. Btw. a oni cool nie sú:)

Stephen Woolf povedal(a)...

jaj zlatá moja červená ...

Anonymný povedal(a)...

viem...na pocit presne...you climb up, feel the sun, touch the stars, wish to stay like that forever and then, one little thing triggers off the avelanche of the truth...
chin up, babe..

Nick povedal(a)...

Ten co si nevazi zivot inych si nikdy nedokaze naplno vazit svoj, ci svojej najblizsej osoby .. len tolko k tomu vazne poviem ..

Reed povedal(a)...

aha, tak toto je fakt cista ludska hlupost! nevazit si vlastny zivot je smutne, nevazit si zivot cudzi je zverstvo... a zvery su nebezpecne

Pecosita povedal(a)...

marosko: dotycnemu som to povedala...doslova sommu znadala, ale zda sa, ze nepochopil, co mu chcem povedat...kde nie je vola, tam vysvetlovanie nepomoze.

worldeater: kto povedal,ze ide o konstruktivnu ktiriku? ja sa len pytam.

lizardik: budeme sa snazit niekolki...tym som si ista.

reed: heh ty odbornik na metafory...mas pravdu, tak to je, tak to bude a ano...suhlasim a vidim to a je to super a tak ;)

april: to nie je depka, neboj, to je len vysledok istych udalosti. dufam,ze buduci tyzden plati :)

hrosik: palim aj ja, len ako reed vravi, neviem, ci tie sadze, ktore zostavaju na mne z tych spalenych mostov az prilis nespinia moj pohlad na ludi.

myshka: dakujem.

Reed povedal(a)...

a vraj ja som odbornik na metafory, ty "sadze" :D

Žena od plotny povedal(a)...

pekne. Mi je z toho ale trochu doplacu.
=(

Pecosita povedal(a)...

neplac :)

ostrovanka povedal(a)...

anjelik, aj ked je to tak, nie su vsetci taki...
napriklad ty...
obcas je na to clovek sam... si mysli...
ale nie je to tak...

Anonymný povedal(a)...

Pecosita, tak si to umne sikovne a zivo napisala, ze som sa cudovala, odkial vies, ako sa preesne cítim...citový stredovek = trefa,
posahane pravidla, zavislost,..úplne do detailov :( bleee... ked nie sauna, tak idem aspon do vane splachnut ten horkoslany humus posahanosti a pustim slzu ulavy, k tomu si ma vyprovokovala.Fakt pekne!

Anonymný povedal(a)...

...dôlezite je uvedomit si, komu a preco otvorit svoje (tvoje) srdce, na prvy pohlad sa ti mozno zda dotycny niecim zaujimavy, ale pride neznamy-nepredvidatelny impulz, ktory vsetko strhne z ponuky citov, pre kazdeho z nas je dolezite dostat zo seba to co citime k niekomu, nebat sa a povedat mu to, ked ta odmietne? bude ta to sice nejaky cas boliet, ale Teba to posunie vpred, jeho to posunie vzad, on pochopí ked uz bude ale neskoro.
Snivat? snivat musis, vies si seba predstavit ako by si zila a pritom nesnivala? ja teda nie, snivanie je jediny zivotny motor, sila ktora nas zenie vpred, kazdeho z nas, a ten kto to popiera, si ani neuvedomuje co robi.
Cit nesmie sposobovat utrpenie, cit musi povzbudzovat, hnat, tuzit, milovat, radovat sa, a verit.
drz sa

G

Pecosita povedal(a)...

o: ano,mas pravdu. ani reed taky nie je, ani nick, ani charlie a ani dalsi :) niekedy sa mi ale zda, ze aj jeden taky je prilis :)

sasanka: dufam,ze mnou vyprovokovany kupel ti padol vhod :)

Pecosita povedal(a)...

G: v mnohom suhlasim, teda asi so vsetkym, az na to, ze to nie je celkom tak o odmietnuti, neopatovanom cite etc. mozno trosku, ale nie len. neviem, ci sa je z coho vyznavat, ale tie vojny pohlavi a "pravidla" ako na to, nebyt ten odmietnuty a ten, co si nieco namysla mi fakt lezu na nervy. ale je pravda, ze taky, pri ktorom si musim davat pozor, aby som to nahodou neprehnala s citom, nestoji za namahu.

seria otazok v zavere je viac menej vseobecna a k zamysleniu sa nad tym ma priviedol jeden terazuzniekamarat, ktory robi hovadiny, suka kade chodi, hazarduje so zivotom svojim aj ostatnych, este sa tym potrebuje pochvalit a cuduje sa, ze z neho nie som namakko. nepadam do kolien a nevleziem mu do postele. potom mi nadava do slusacok a mne to uz je jedno. ale neucta k zivotom ostatnych...to mi vadi.

Shanti povedal(a)...

presne toto som si v tuto hodinu potrebovala precitat :) dakujem ... je tak fakin jednoduche byt cool. Az to prestava byt vyzva.

Anonymný povedal(a)...

ak si dotycnemu chalanovi povedala vsetko co si o nom myslis, vyznala si mu svoje city, ale taktiez si mu povedala to aky je a hlavne ako ho vnimas TY, tak si urobila spravnu vec, mas svoju hrdost a uctu, vsetko v nasich zivotoch ma svoje hranice, nie ze by sme neboli schopni ich prekonat, ale povazujeme za to najlepsie neprekracovat ich.
myslim si ze prejde (ne)urcita doba a ty sa budes pozerat na celu situaciu uplne inak, verim ze ta to vsetko posilni, a posunie spravnym smerom, nie nadarmo sa hovori, vsetko zle je vzdy na nieco dobre, teda aspon v mojom zivote to plati.

pozdravujem

G.

MorningDew povedal(a)...

pecosita, riesit niekoho ineho je niekedy priam nemozne. mozes maximalne povedat svoj nazor ale to je vsetko. kazdy si je zodpovedny za svoj zivot sam.
kazdy ma pravo ho zit tak, ako je presvedceny. mozes niekoho zachranit, ale nemozes ho viest za ruku. mozes niekomu ukazat cestu, ale nemozes ju za neho ist.
ak je niekto raneny, mozes mu rany osetrit, zahojit sa musia same. kazdou zivotnou skusenostou sa stavas silnejsiou. zdas sa byt krehka a citliva zena,
bojujuca za pravdu. bojuj, nenic vsak seba. zivotne bumerangy sa vzdy vratia tam, kam maju.

Pecosita povedal(a)...

lucky: presne tak.

hrosica: fiha...musim sa zamysliet nad tym, co pises. to s tymi bumerangmi je....snad pravda.

swarovski povedal(a)...

vraj usmev pomaha.
nech sa paci jeden odo mna :))

...a teraz sa idem sam pred sebou tvarit, ze som sa v tom poste nenasiel. vseobecne, nie konkretne...

Pecosita povedal(a)...

swarovski: dakujem...pomaha...vo vsetkom :) heh, si dobry v tvareni sa? ;)

swarovski povedal(a)...

najlepsi :)

Pecosita povedal(a)...

skromny ;)

Anonymný povedal(a)...

..by som povedak, ze si to opisala priam coolovo; ale asi by ta to nepotesilo. takze napisem iba ze velky kulovy neviem co;-))