pondelok 5. februára 2007

Grécka taverna alebo Ako to vyzerať nemá


Konečne sa nám podarilo zmanažovať ďalšiu návštevu Matildy a jej Šťastia v našej skromnej zábavnej domácnosti. Dorazila v piatok, klasicky som ju vyzdvihla na stanici. Škoda, že tam vtedy nebola tá úžasná prehliadka našich nových nádejných modeliek v spodnej bielizni s kožušinami. Mohla som si hodiť pár zhnitých paradajok. Ak boli tie kožušiny umelé, tak beriem späť. Ale o tom som vážne nechcela.

S Reedom a Nickom sme sa dohodli, že kým príde Malitdino Šťastie, zájdeme sa spolu napapkať do novej Gréckej taverny. Stránku má fajn, jedálny lístok vyzerá lákavo dokonca aj pre zrnkopapačov. tento krát len pre Reeda, keďže Charlie odišla do teplých krajín, ehm, pardon, k rodičom na víkend. Reed meškal, tak sme si zatiaľ dali pár koliesok okolo Dulovho námestia, tavernu sme nenašli, čo svedčí o to, že sme všetci dosť dezorientovaní, pretože keď Reed konečne dorazil, zbadal ju na prvý šup. Ceduľa svietila tak, že len slepí by ju nevideli. Darmo, podaktorí z nás majú celkom vysoké dioptrie. Tým myslím seba, samozrejme.

Vkráčali sme dnu. Interiér je celkom milý, biele steny, kockované obrusy. Pri dverách nás privítal očividne Grék s typickým profilom, začínajúcou plešinkou a šarmom, že by ho mohol rozdávať na kilá. Po anglicky sa spýtal, či sme fajčiari, alebo nefajčiari a zaviedol nás ku stolu. Dovtedy bol dojem dobrý. Interiér bol veselý, hudba grécka. Katastrofa začala až neskôr.

Prišiel chalanisko odetý veľmi štýlovo. Na stôl nám prestrel papier, čím ten fešný kockovaný obrus prikryl, rozdal nám jedálne lístky hrubé ako Biblia s tým, že nám k nemu ide dať inštruktáž, tá bola stručná a nezrozumiteľná. Čiže sme nechápali, ale hneď sme pochopili, keď prišla vychrtlá blond slečna. (Viď foto. Druhá fotka odvrchu, slečna druhá sprava). Matilda aj Reed sa snažili objednať si niečo bezmäsité a zistili sme, že z hrubého jedálnička kuchyňa oplýva možno piatimi jedlami. Na to sme prišli systémom pokus-omyl, keďže každé jedlo, ktoré si niekto z nás vybral zjavne v ponuke dňa nebolo. Úžasné. A „milá“ blond slečna dokonca ani nevedela, čo dané exotické jedlo, ktoré náhodou aj majú, obsahuje. Reed si dovolil mať neuveriteľne opovážlivú požiadavku a spýtal sa, na čom sú vyprážané cukety. Tak to už bolo na slečnu priveľa, prevrátila očami, a na otázku, či by to mohla zistiť odpovedala: „ No, ak sa mi to podarí...“ A so skysnutým ksichtom odpochodovala zisťovať.

To sme sa ešte stále bohvieako nečudovali. V slovenských pomeroch je človek zvyknutý ozaj na všetko. Teda takmer na všetko. Mne, a asi ani zvyšku našej milej spoločnosti sa však ale ešte nestalo to, čo sa stalo v zapätí. A síce, slečna prišla s informáciou, že daný pokrm je pripravovaný na obyčajnom rastlinnom oleji a nie na olivovom, preto si Reed dal šalátik. Neskôr Matilda pozorovaním, ovoniavaním a ochutnávaním svojho jedla zistila, že použitý bol určite olej olivový, čo by sme vlastne od Grékov aj iné čakali? Ale to nie je ten zázrak. Zázrak bol, keď sa slečna dovalila s pitím. Do každého pohára naliala trochu nápoja, pohár strčila do ruky tomu, kto sa o daný nápoj prihlásil, a keď pohár položil, potom mu do ruky strčila aj fľašu. Nevedeli sme, či to náhodou nie je taký grécky zvyk, tak sme sa len uškŕňali a prechytávali poháre a fľašky a pokladali sme ich na stôl. Potom ale dorazil iný pán čašník s jedlom a keď Matilda napriahla ruky, že si ho teda vezme, pán sa usmial a povedal, že veď on jej ho položí. Na to ona so šarmom sebe vlastným odpovedala: „Aha, pardon, ja som si tu už zvykla, že všetko dostávam do ruky.“


Mysleli sme, že už bude všetko v poriadku. Jedlo bolo naozaj dobré, to treba uznať, ja keď porcie boli takpovediac skromnejšie. A tak sme si pochutnávali a na slečnu pomaly zabúdali. Tá sa nám však pripomenula, najprv keď prišla obslúžiť hostí sediacich za nami. Pani sa jej spýtala, či by jej mohla odporučiť niečo bez mäsa a bez cibule a cesnaku. Na to jej slečna dosť podráždeným hlasom odpovedala: „To si prečítajte, čo v tom je. Ja to nevarím.“ Nevieme, či má slečna jazykovú bariéru v komunikácií s kuchármi, alebo má nejakú inú bariéru, ale toto bolo fakt silné kafe. Zaklincovala to celé tým, keď sa dovalila po taniere. Reed ešte chrumkal svoj šalátik, keď mu zazvonil telefón. Videl, že slečna hrabe taniere ako po rodičoch, a tak si ten svoj chránil rukou a snažil sa počuť, čo mu hovorí kolega, s ktorým sa mal neskôr stretnúť. V tom milá slečna zhrabla pohúžvaný obrúsok, do ktorého Reed zamochlal aj použitý lístok z MHD (a teraz si to predstavte v spomalenom zábere) a elegantným nezastaviteľným oblúkom tento nehygienický zhúžvanec hodila Reedovi do poloplného taniera. Reedovi sa v očiach zjavilo zhrozenie, ale stále sa snažil komunikovať s kolegom. Pravdepodobne premýšľal, či má ešte chuť vôbec niečo zjesť, alebo rovno slečnu zavraždiť. Slečna uvedomiac si, čo vyviedla sa obrátila na Nicka s logickou otázkou: „Čo mám teraz robiť?“ A on jej ešte logickejšie avšak milým hlasom, abz slečna náhodou neodpadla, odpovedal: „No, teraz to už odneste...“ Rýchlo sme si vypýtali účet, zaplatili nekresťanské prachy za tú pohromu a odkráčali. Pri východe nás sympatický Grék pekne odprevadil, zamával a chalanov potľapkal po ramenách. To asi za to, že sme tú obsluhu prežili v zdraví.

Krásny príklad toho, ako dobré jedlo a celkom fajn atmosféra nestačí na to, aby bola reštaurácia dobrá. Nechcem súdiť danú slečnu. Tá totiž chuderka asi v živote v reštaurácií ani nebola, lebo inak by pravdepodobne odpozorovala, že nápoje ani nič iné sa nepodávajú hosťom do rúk, ostatné „chybičky“ radšej ani nebudem opakovať. Nuž, zvyčajne sa nám stáva, že reštaurácia, keď je čerstvo otvorená, tak je aj obsluha milá, a neskôr sa pokazí. V tomto prípade to už asi ani horšie byť nemôže. Takže moje kruté odporúčanie znie: doškoliť, alebo radšej rovno vyhodiť dotyčnú slečnu a potom z toho podniku možno niečo bude a nezavádzať budúcich zákazníkov v rámci okázalej kampane a na internetovej stránke. Keď sa totiž jedálny lístok absolútne nezhoduje s tým, čo stránka uvádza, je to trapas.

Večer nám táto katastrofa ale nepokazila. V konečnom dôsledku sme sa na tom celom dosť dobre zabávali.

34 komentárov:

germa povedal(a)...

pripadala som si ako v našej Alžbetke :(
P.S. A Reed sa skutočne nikde nestratí, mali sme možnosť presvedčiť sa.

Nick povedal(a)...

Fakt hroza .. ale bavili sme sa statocne .. velkym forom bola aj moja polievka za 145 Skk. Kiezby som si to vsimol skor :)

April povedal(a)...

Dufam, ze ste danej slecne nechali aj nalezite vysoke prepitne :)

Pecosita povedal(a)...

ano, styri koruny slovenske, nechceli sme riskovat a cakat na vydavok ;)

dievčatko s dáždnikom povedal(a)...

:o)
aspoň viem, kam nepôjdem...

Jasper povedal(a)...

Obsluha... hej, na to treba mat tvrdu ruku, aby sa spravali k zakaznikom dobre. Viem o com hovorite... ;)

Kozo povedal(a)...

Stará bolesť. Neškolený personál. Stále ale nechápem, že to nevadí majiteľom, že im babráci v ich rúchu odháňajú zákazníkov a tým aj zisk. Potom nie je nič nezvyčajné vidieť na jednom a tom istom mieste v časovom horizonte dvoch rokov už štvrtý podnik (vždy iný štýlový). Dobrý podnik aby človek so sviecou hľadal.

Anonymný povedal(a)...

nuž, nie len tvrdú ruku - treba zamestnať vyškolený personál a zaplatiť ho. Nie´zamestnávať ´kdejaké pipinky len kvôli vizáži.

Ranya Dilah povedal(a)...

Germi, myslím, že dotyčná slečna až takú úžasnú vizáž nemá...ale možno má iné prednosti, vďaka ktorým tám pracuje, ako napr. ovládanie jazyka gréckeho.

Plánovala som tam zobrať Majkla na večeru, aby sme zasa skúsili niečo nové, našla som to práve včera,a slintala som nad jedálnym lístkom na internetovej stránke - ale vďaka vám tam nepôjdem...:)

Thanks a lot for the recenzia a tú polievku, Nicky, som si všimla aj ja - čo to je polievka za 145 korún či koľko? A malé porcie? No uvidíme, aká bude doba trvanlivosti..:)

Ranya Dilah povedal(a)...

a prečo mi to neuverejnilo môj portrét? Mám hlavuz tohto betablogeru či čo to má byť po novom....

Pecosita povedal(a)...

lebo si asi nalogovana cez gmail...:)
radi sme ta uchranili, aj ked, mozno ta druha blondyna je lepsia ;)) treba skusit druhu polovicu restiky :D

hroch povedal(a)...

ja som si dovolil kontaktovat restauraciu, ze co na to povedia. som celkom zvedavy, ci sa vobec ozvu :)

Pecosita povedal(a)...

heh hrosiku, tak to som zvedava aj ja :)

Anonymný povedal(a)...

tak fajn, viem kam nepojdem. Nedaleko je pizzeria, ktora patri makedoncom, varia dobre, lacno a obsluha je slusna. Chodte si spravit chut.

MorningDew povedal(a)...

ach, som si myslela, že si dám tzatziki, nuž ale asi ani nie.

hroch povedal(a)...

tak teda, oni sa naozaj ozvali. plusove body za snahu a ospravedlnenie, minusove za pravopis a v podstate nic nehovoriacu reakciu. dufajme, ze to, co ste tam zazili, bola vynimka..

***

Dobry den pan ***hroch***,

nebrala som zazitok Vasich priatelov na lahku vahu, preto sa ozyvam az teraz.

Som velmi rada, ze sa im pacilo prostredie, hudba a jedlo. Samozrejme ma vsak mrzi skusenost s casnickou.

Iste ste uz bol v Grecku, tak viete, ze Greci su srdecni a ustretovi ludia. Pri vstupe do nasej Taverny su vsetci hostia uvitani a usadeni k stolu, kde sa ich ujme casnik. Stoly sa v Grecku zvyknu prikryvat papierovym obrusom, je to preto, ze Greci jedia ku vsetkemu chleba a radi ho mrvia. Tiez hojne pouzivaju prisady, ktore casto nakvapkaju aj mimo taniera. Pokial po dojedeni chcu dalej posediet, je prijemne, ked spinavy papierovy obrus casnik odnesie a sedia dalej pri cistom stole.

Vsetci casnici skoncili hotelovu skolu, mali by vediet, ako sa treba spravat k hostom a ako obsluhovat. Ale su to ludia a ako Vasi priatelia podotkli, prijemne posedenie pri greckom jedle dokaze pokazit ludsky faktor. Grécka kuchyna je odlisna od slovenskej a preto sa ju urcite oplati vyskusat. Kedze v jedalnom listku je vyse 100 jedal, nie vsetky su okamzite k dispozicii. Niektore sa pripravuju aj 2 hodiny. Preto su v nom aj strany venovane jedlam pripravenym do polhodinky. Samozrejme su tam aj jedla, ktore treba objednavat 24 hodin vopred, ale to sa tyka najma cerstvych ryb. Snazime sa stale zlepsovat.

Pokusili sme sa na Slovensko priniest nieco nove a reakcie su pozitivne, preto by som doporucovala pred navstevou u nas si stol rezervovat. V niektore veceri sme totiz plne obsadeni.

Tesime sa na Vasu navstevu a verim, ze skusenost Vasich priatelov sa nebude opakovat.

S pozdravom

Ing. Jana Frastacka Markusova
Taverna, s.r.o.
+421 - 908 536 244

Pecosita povedal(a)...

haha, celkom vtipne ;) aha, tak kocka skoncila hotelovku a podava pohare a flase do ruky a hadze spinave servitky do nedojedeneho jedla? okeeej ;)
sak ale my sme nemali problem s papierovym obrusom, ani s prisadami :D
no dobre...nevadi ;)

Reed povedal(a)...

stravovat sa v takej taverne, umrem od hladu. ale tak ja som harmonicky narocny jedak :P

hroch povedal(a)...

zas ale musim sa ich zastat, lebo toto je v podstate koser reakcia. ano, nepovedali, ze ju vyrazia, ale k ich cti vravi, ze vobec reagovali a ze reagovali ako reagovali. nielen na slovenske pomery je toto velmi pozitivne.

Pecosita povedal(a)...

anoo, sak anoo, ocenujeme :) len sa obavam,ze teta nepochopila, kde bola kritika a kde len popis situacie :) ale ano, ocenujeme a aj tvoju snahu, hrosiku ;)

hroch povedal(a)...

to som chcel pocut :))))) ale nie, ja len, ze mne sa ta restika paci, preto som bol taky akcny. asi tam pojdem otestovat, ci bude moj zazitok rovnaky.

Ranya Dilah povedal(a)...

no tak toto je pekny priklad, ako niekoho presvedcit, ze v podstate ta casnicka nie je taka zla, ale greci si potrpia na jedlo. Okrem toho, ze treba upozornenie na to, ze sa jedlo caka do hodinky -ani reci. Po tomto emaile mi pripadaju ako total amateri ovladajuci pravidla slusneho poslania do pecka, lebo slecna casnicka je aj tak moja dcera, kamaratka a neviem co este....skoda reci, moje sklamanie... :(

Pecosita povedal(a)...

ja si tiez myslim,ze to bola dost neprofesionalna odpoved. nuz, asi sa stale este len ucime, ako sa spravat k zakaznikom ;)

swarovski povedal(a)...

hm, nechcem ist proti prudu, ale nahoda opat zauradovala a kolega tam dnes objednal stol a tak sme sa tam boli cely ofis naobedovat...

neviem, mozno sme ozaj nenarocni, ale boli sme spokojni, jedlo sme si vybrali z toho "zrychleneho menu" (nie obedoveho), bolo na stole za 10 minut...

je pravda, ze slecna (blond druha zlava) nenalievala napoje podla etikety, ale bola pohotova a ustretova, dokonca nam povysvetlovala, co ktore jedlo obsahuje a ako sa robi. na konci sme dostali dezert (rajciny v mede) ako pozornost podniku...

grecku kuchynu nepoznam, takze nemam s cim porovnat, ale najedli sme sa do prasknutia, to viem :)

jedina vycitka z mojej strany by smerovala k cenam, nechali sme tam na hlavu cca 550Sk za predjedlo, hlavne jedlo a napoj...
zdalo sa mi to dost vzhladom na to, ze tie jedla neboli z tych extra specialnych (tie, co treba pre suroviny ist pesi az do grecka a celu cestu sa pri tom modlit.)

hadam sa zlepsia, grek si myslim nenecha pokazit meno, spraval sa, ako keby sme boli u neho doma. dnes dokonca aj pomahal obsluhovat...

aha, este nieco
mne sa nepacil ten vzhlad. je to tam sice pekne, ale vyzera to tam ako v skolke :))

swarovski povedal(a)...

jaj a este nieco. s tou blond slecnou asi nebudem kamarat,

myslim, ze ma prekliala, ked som sa jej opytal, ze ci ma tetovanie z vazenia..

ma na predlakti vytetovane take male srdiecko, co nevyzera ako profesionalna praca :))

no, nezaprel som sa zase

Pecosita povedal(a)...

mily swarko,
skolka by ti prave mala vyhovovat, nie? ;)hlupe dievcatka, jednoduche situacie.ona ta nahana= chce ta. alebo, ze by si bol na sofistikovanejsie taktiky?

asi si ani ty nepochopil, co konkretne nam vadilo. bol to pristup tej nasej konkretnej slecny, jej spravanie a vyraz tvare. nemyslim si, ze sme nejako extra narocni na etiketu(napriek premdetu mojho studia a dost podrobnych vedomosti v tejto oblasti). ak dam niekde za polievku a mini porciu jedla vyse 500 korun ( na osobu), tak by som cakala minimalne usmev, vysvetlenie, ze jedla su zlozite na pripravu a teda na pockanie maju len tych pat a to, ze mi nebude ritualne pchat dva pohare a dve flase do ruky a ze mi nehodi nejaky osuchany obrusok do jedla. inak by nam asi ani nenapadlo frflat. ale ano, chapem, proti gustu ziaden disputat, niekomu staci, ze ho obsluhuje relativne atraktivna blndina, kedze my sme tam boli vsetci na chlapov, nejako nam to neimponovalo.

a musim uznat, ze keby si ma obvinil z toho, ze som bola v base, tak by som ti asi naplula do jedla, alebo rovno do tej tvojej peknej tvaricky. staci tak? alebo som mala byt k tebe milsia, aby si nebol v soku?

hroch povedal(a)...

sita, to bolo huste :) tak tam dam pokus aj ja, dobru baklavu som uz nemal ani nepamatam. budem potom referovat, ja som znamy tym, ze som na kvalitu obsluhy citlity ;)

Pecosita povedal(a)...

sak som husta cica, ne? ;)

ale treba uznat , vcera som bola vceobecne velmi "mila", stvorka to moze dosvedcit ;) prepadla ma vlsna sarkazmu a ironie a zaplavila moju inak citlivu dusicku ;)

oki hrosiku, skus a podaj spravu, prosim ;). ja mam rada dobru obsluhu, ale aj chybicky dokazem tolerovat, ked sa casnik na mna aspon usmeje a ked nieco pokasle, tak sa ospravedlni, to sa nam tam bohuzial nestalo. slecna mala mozno zly den a mozno nie, neviem, ale ako sme tak aj pozerali okolo, tak ostatni zakaznici boli z nej tiez dost rozcarovani. jedlo bolo fasa, to sa nadlabnes. enjoy :)

swarovski povedal(a)...

myslim, ze slecna prejavila nadhlad a zmysel pre humor, pretoze sa nenahnevala a ani mi nenaplula do jedla- mal som ho uz nas stole.

mozno nebola prave vo svojej sarkasticko- ironickej faze, tak to brala s humorom...

Pecosita povedal(a)...

no, to mas stastie. lebo keby bola v tej faze, tak by si to mozno schytal tak, ako odo mna ;)

to ale nic nemeni na tom,ze si drzy ;)))

Anonymný povedal(a)...

celkom zaujimave debatky a nazory ... ja osobne milujem Grecko, aj grecky styl a grecke jedlo ... jedla som v Taverne niekolkokrat doteraz ... aj ked som sa prvykrat musela tiez trosku povzniest nad znalostou casnika, je to miesto, kam zavitam hocikedy. Janka

Anonymný povedal(a)...

aki ste len trapni!!! ja som v tej restike bola uz 3x a zakazdym maximalne spokojna!!! a to nie som ziadna "zebracka" co nevidi restauraciu, ked ju ma rovno pod nosom!!!

Anonymný povedal(a)...

So zaujmom som si precitala tuto diskusiu. Kedze Grecko poznam, mam rada a ich jedlo je pre mna dodnes lakadlom, rozhodla som sa oslavit koniec semestra prave v Greckej taverne. Najprv som vsak zavitala na ich webovsku stranku, zhodnotila jedalny listok, zhrozila sa nad cennikom a studovala co kde je o nasskej Greckej taverne popisane. Po precitani vasich prispevkov ma presla chut. Myslim, ze radsej zostanem verna bud Caffe Thassos na Laurinskej, alebo pohariku retsiny s priatelmi niekde inde kym nezajdem v lete do Grecka, pretoze konfrontovat sa s nevyskolenym personalom, ktory neovlada zaklady etikety ma nijako nelaka.

Nick povedal(a)...

Aby to bolo ferove, po case som narazil na tento clanok a musim povedat ze odvtedy sme dali sancu opat tejto restauracii a naozaj sa neporovnatelne zlepsili a neraz tam zavitame.

Comu som rad, grecku kuchynu mooozem :)