nedeľa 26. októbra 2008

Môj svet

Naháňačky za uznaním, za úspechom. Mojím? Úspechom môjho zamestnávateľa? Klienta? Neviem. Radšej neriešim. Hlavne,že ma to baví. Otázne je dokedy. Neviem zaspať a ráno sa nemôžem dospať. Jet lag po mesiaci nie je tá pravá výhovorka. Aj dvadsaťštyri hodín by mi bolo málo. Nútim sa vstať, každý deň umývam a žehlím vlasy, nech vyzerám k svetu. V hlúpom časopise pri čakaní v kaviarni na pobavenie čítam školu flirtovania pre ženy z kategórie 25+. Do tej už veru patrím. Naučila som sa raňajkovať. Mesačne platím dva litre za fitko a denne zjem tri jogurty s probiotickou kultúrou. „Bolí ťa hlava a si unavená? Športuj, aktívne oddychuj a večer nejedz škroby. Je to jednoduché.“ O svoje zdravie sa musím starať. Aby som nekolabovala, vydržala viac, výkonnejšie pracovala a lepšie žila.

Ani nepamätám, kedy som šla na výlet len tak. Lebo sa mi chce. Buď nie je kedy, alebo nie je s kým. Nie, že by som mala málo dobrých kamarátov. Na ich nedostatok sa skutočne nemôžem sťažovať. Len niekedy som akosi mimo. Všetci majú nové manželstvá alebo aspoň zásnubné prstene, deti, nové byty, domy, autá, frajerov, frajerky, milencov, milenky, psíky, mačičky. Ja mám nové topánky, čo mi doráňali päty, účes, challenging job a chronický nedostatok času.

Mením sa. Dospievam. Starnem. Mám byť nekonečne silná. Nechcem to. Čakám na víkend. Utekám z mesta alebo chodím na príjemné návštevy. Kolaudácie. Svadby. Smejem sa. Želám im to. Mám ich rada. Tancujem, pripíjam kvalitným vínom. Často však zatváram dvere na svojej izbe. Chcem byť sama, nerobiť nič. Schúliť sa do postele obhádzať sa vankúšmi. Vypnúť telefón. Nemyslieť. Nešla som ani na džezáky. Štve ma, že poriadne nefunguje chladnička a iné malicherné hovadiny. Neviem prečo.

Tisíc a jedno prvé rande. Ďalší exot na zozname. Som podľa neho úžasná. Prečo, to ani on sám nevie. A je to vlastne úplne jedno, hlavne, že vie, prečo si myslí, že je úžasný on. Nechal sa vyzdvihnúť (veď prečo by musel ísť 20 minút električkou, keď ja som pojazdná, nie?), má motorku, zarába „ťažké keše“, ale mení job, chcel ísť na kávu do Polusu (a nemal hotovosť) a dúfal, že z neho budem hotová. „No, čo, páčil som sa ti?“ Sorry, radšej oprášim Džu džu.

Kam sa podelo carpe diem, bláznivé úlety, nezáväzné popíjanie vínka v zastrčených vinárničkách, nočné prechádzky po Starom meste, bozkávanie za každým rohom, polemizovanie nad dôležitými nedôležitosťami? Do akého sveta som sa to zobudila?

27 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Ked uz nic ine, za dva litre mesacne vo fitku musis mat aspon super figuru :)

Anonymný povedal(a)...

sush: no. podla mna je to cele len otazka priorit. sekundarne veci povysujeme nad primarne. treba zmenit pohlad na svet. ist na tyzden uplne do prec. vymenit tapetu. prestat tlacit a nechat sa chvilu unasat. len tak...co to da. podporit chore deti. upratat si v izbe. a prestat riesit.

felisia povedal(a)...

ach nie, to je iba obycajna dospelost. tazsie sa znasa, ked je clovek sam. hlavne v oktobri.

Kozo povedal(a)...

Asi paradoxne, ale práve posledný odstavec som ja zažil v stredu. A budem ho ešte chvíľu predýchavať. Niekedy práve ani to nie je to pravé. (Kostrbato sa vyjadrujem, ale musím si to v sebe ešte poukladať.)

April povedal(a)...

Podla tvojho delenia sa radim do kategorie "novy frajer". Ale ze by moj ukazovatel denneho stastia poskocil o 10 poschodi vyssie... Neviem. Som spokojna-nespokojna ako vzdy. Mozno to nie je tym, co v zivote mame, co nas obklopuje, kolko mame casu a kolko stal ten strih co mam na hlave. Mozno je to len o tom aky k tomu vsetkemu zaujmeme postoj. A potom v nom uz len zotrvat...

Pecosita povedal(a)...

astros: este nie, ale pracujem na tom ;)) aspon daco...

sushinka: asi zacnem od konca. prestanem riesit, upracem si v izbe, podporim deti...a tak dalej. podam spravu, ako to funguje.

felisia: mala som to podozrenie, a nie a nie si to pripustit. precoooo jaaa? ja nechcem byt dospela. a cim dalej tym viac sa pristihujem, ze som. zodpovedna, unavena, na hovno.

Pecosita povedal(a)...

polepetko: prajem ti to, a zaroven v dobrom zavidim. mne by sa tak zisiel jeden taky highlight bez trapnej alebo tragickej dohry, proste len tak... nieco zazit.

aprilcek: ty kategoria :D ja dufam,ze ten tvoj ukazovatel raz poskoci poriadne a zabudnes na chvilu an tie nespokojnosti. hlavne neries ludi, co ti nevedia dopriat a riesia si tak vlastne neistoty a nestastia. ja mam jednoznacny postoj k mojmu ucesu- treba to prefarbit :)

Nick povedal(a)...

Ja som sa tiez vedel zaradit kde som :) No ale teraz vaznejsie.. mozno to bolo smutnejsie, ale ja som sa na tomto clanku bavil.. ked odmyslim to zavretie v izbe..

Coskoro bude aj izbu u nas, tak tam sa zatvarat budes moct v pohode :) Ale vo svojej? To radsej pojdeme na tulacky mestom :)

Reed povedal(a)...

nickita zase pise ako madar. to je proste radost citat. ked sa chcete narehotat, napiste mu mail a cakajte na odpoved...
k veci... pobavil som sa na "... to radsej oprasim dzu dzu", nasiel som sa, i ked s novymi vecami a tak prichadza a sprevadza ich zase kopec inych, novych starosti i ked tie stare zase ubudnu... je to kolotoc, dufajme len, za ma "STK-cku" a nevypadneme uz pri prvom zakruteni sa...
chce to projekt, aby sa mal clovek zase na co tesit. len, kua, aky...

Pecosita povedal(a)...

nicky: milacik, ono je to smiesne, ze sa tu zaoberam takymi volovinami :D ale mam pocit, ze tie voloviny nejako zahmlievaju podstatu. a prave to sa mi nepaci :)

a inak ano, som smiesna, som ako zo serialu typu SATC, len bez toho sexu ;)

Pecosita povedal(a)...

reedik: len aby sme sa vsetci chapali, to o tom, kto sa nasiel a nenasiel, a ze ludia maju nove veci v zivote, to nebola vycitka :) len keby nahodou vznikol ten dojem. je to normalne. vsetci mate nove a ja mam len robotu. a uz aj tam uvazujem, ci to vobec ma zmysel. asi je to normalne takto v oktobri a mozno si fakt len potrebujem najst nieco nove, co by ma tesilo.

Nick povedal(a)...

Ja som to ako vycitku ani nebral, takze pozor na vec ano? Ako vycitku beriem to ze pisem ako madar. To ako keby si Hemingwayovi povedal! Tss ... spisovatel ako svet a ze pise ako madar ...

A prislo mi to ozaj ako ten SATC, take trefne, zo zivota ...

Anonymný povedal(a)...

sush: mame zmisel pre priemisel! f tom to je

felisia povedal(a)...

hokus pokus piluli nechceme byt dospuli? :-))
na druhej strane, dospelost predsa neznamena, ze obcas nemozeme vypustit tu pubisku co aj tak stale mame v sebe, ze jo? :-) ba prave naopak - mali by sme to robit, v pravidelnych intervaloch :)))

db povedal(a)...

Vcera mi prisiel mail, taky ten retazovy. Malokedy ich citam sustredene, lebo malokedy maju co povedat. Ale v tomto bola jedna veta, ktora ma zaujala: mlady si bol, ked vecera a kino boli len zaciatok rande - a dospel si, ked rande je len vecera a film.

A potom som este cital jeden clanok, tento raz o dospievani / starnuti a narodeninovych oslavach. Bola tam taka hlaska: "ked sa oslava zmeni z party na slavnostnu veceru..." no need to finish this sentence, is there?

Hmh. Ja ti nevim, ma krasko v nesnazich, tak depresivne to asi nie je, pretoze vsetko je znacne relativne a ako povedala April, je to taktiez o tom, ako k tomu pristupujeme - ale uplne ti rozumiem. A kategoria exotov zacina prevladat po poslednych skusenostiach aj u mna ;)

jasper

Pecosita povedal(a)...

sush: tak veru a basta fidli :)

felisia: ale samozrejme, prave teraz by tie pubertacke vyciny boli ok. vtedy az tak neboli, lebo vtedy sme si mysleli, ake sme dospele, teraz sme a nechceme byt. a tak dookola.

denisko: juu, ty vela citas :) ale jo, tak nejako to je, aj ked na druhej strane, moje narodky neboli slavnostna vecera...asi to nebude az take zle :)) a exotov mame my dvaja spolocnych uz par rokov. nebude to tym nasim prekliatym znamenim zverkruhu?

Daily Whinger povedal(a)...

Pecka, len ti chyba poriadny chlap, to je vsetko. Neviem, kam sa vsetci podeli a ani kde ich hladat - ale v zaujme tvojho psychickeho zdravia verim, ze este existuju. Pripadne sa skus informovat napr. u Grgu, ved on je Bratislavcan.

Pecosita povedal(a)...

Mily Whinger,
na tom,ze mi asi chyba poriadny chlap nieco bude aj ked si nie som celkom ista, ci je to jedine riesenie na zachovanie mojho psychiskeho zdravia (ak teda este nejake to psychicke zdravie mam). Kde su vsetci, neviem, ja v poslednom case (cca rok- dva) stretavam takmer vylucne velmi zvlastne typy, o ktorych by som mohla napisat vtipnu knizocku. A myslim, ze Grga skutocne nie je ten pravy zdroj informacii tohoto druhu :).

Kazdopadne sranda musi byt. A ja aspon budem mat co rozpravat enteriam a synovcom, ked budem stara tetuska.

Reed povedal(a)...

jasne, ze som to nebral ako vycitku :D a tu SKT-cku som myslel tak, ze snad ten kolotoc niekto kontroloval a funguje :))

Pecosita povedal(a)...

oooh, reedinko, dik za vysvetlenie, som ja ale brzda, ha.

modra.rybka povedal(a)...

si na rozhrani...ako ja...akurat neviem aky smer si vybrat :-)

lizardik povedal(a)...

podľa mňa by si mohla na zimu odletieť niekam do južných zemí, verím, že by to vyriešilo problém s nedostatkom energie - slnko ťa nabije novou energiou,
a nové prostredie by mohlo vyriešiť aj otázku, či oprášiť džu džu alebo nie :-D,

myslím, že toto jesenné bratislavské prostredie neprospieva nikomu,
takže treba asi len vydržať

a čo sa týka dospievania, tak tam ani slnko nepomôže, zmieriť sa s tým je jediná možnosť :-)

pollux povedal(a)...

Veru je to globálna nálada. Inak džezáky boli fajn. Ale na jeseň, celkovo horúčkovitá spoločenská aktivita utícha, je fajn mať s kým pozerať telku a riešiť budúcnosť ľudstva.No pomáhajú aj dobré PC games, filmy, tučný grass, lenže to by sme museli mať čas.mmmmm

Pecosita povedal(a)...

modrarybka: niekedy mam pocit, ze som na rozhrani nonstop :)

Lizadricek: pusinka pekna, zmena prostredia je super vec, otazne je, ci utek riesi problemy... resp. ci riesi smutok, prazdnotu...ci co to citim. ale zasa, ono to v podstate nie je take zle, len mi neprospieva tma :) a este jedna vec: ja nechcem byt dospela. nepaci sa mi to :D

pollux: keby sa dal cas skladovat, mali by sme po probleme :)

Lev bez hrivy povedal(a)...

Do paroma aj s jesenou! Mal som rozpisany optimisticky prispevok na celu obrazovku a drbol mi browser! Optimizmus sa dnes nejako nenosi.
Napriek tomu kratka verzia: Ostan ziva a nejaky spravny lev bude stastny, ze Ta spravi stastnou. Moja levica by o tom vedela hovorit :-)

Pecosita povedal(a)...

sak ja nie som mrcinka :) len taka malinka jesenna onaa, taaa...

S. povedal(a)...

jaj decka malo sem pisete, skoda vas veru....